ACTUALITATEPreședintele CNCD, despre plângerile ce-l vizează pe ÎPS Teodosie: „Nu vom sancționa...

Președintele CNCD, despre plângerile ce-l vizează pe ÎPS Teodosie: „Nu vom sancționa interpretări ale unei credințe”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a anunțat luni că instituția a primit mai multe plângeri pe tema declarațiilor ÎPS Teodosie despre femei. Asztalos a precizat că nu se poate antepronunța, însă a spus că CNCD nu va sancționa interpretări ale unei credințe, dacă se dovedește că așa stau lucrurile în acest caz, informează Libertatea.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost acuzat de nenumărate ori în ultimul an. De această dată este vorba despre faptul că acesta a explicat, după dogmele Sfintei Scripturi, de ce nu pot femeile să slujească ca preoți, menționând că din pricina „păcatului originar” acestea nasc cu dureri.

Întreaga presă a izbucnit, scoțând din context pentru a șoca, să-l condamne pe Arhiepiscop de misoginism. Cristian Tudor Popescu a fost profund mâniat de spusele ierarhului, Asociația VeDemJust depun plângeri, Alina Gorghiu (PNL) îl atacă la rândul ei, în schimb președintele CNCD vine cu precizări lămuritoare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane – și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate.

Noi, ca instituție de stat, în nicio speță nu am și nu vom sancționa interpretări ale unei credințe. Pentru că există o separație între stat și culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult își stabilește propriile canoane și propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă.

Dacă este ceva mai mult decât o astfel de interpretare, sigur că atunci Colegiul va analiza dacă se depășește sau nu limita libertății de exprimare, dacă statul poate să interfereze sau nu în aceste declarații. Nu faptul în sine că sunt anumite culte în care femeilor nu le este permis să aibă funcții importante este o formă de discriminare, întrebarea este dacă în răspunsul respectiv s-a mers dincolo de o interpretare biblică și s-a adus atingere demnității umane a femeilor.”, a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, îi ia apărarea arhiereului, precizând că afirmațiile i-au fost scoase din context, și subliniază că „Înaltul nu e misogin”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

  1. Csaba Astalos tocmai a zis că discriminarea pe bază de vaccinare poate fi acceptată. Omul contrazice definiția instituției care-i dă salariul. E pus sub mare presiune de stăpâni.

    De aia n-are chef să se lege de Biblie căci il vor judeca și secuii, și Viktor Orban, așa că grijă mare că e fragilă această instituție polițienească prinsă in propria ei contradicție

  2. Adica drogatul Vasiletz, judecator progresist la Cluj cu toti pretenii lui de kkt din justitie au pretentia ca le stiu pe toate? Da sa isi refaca Justitia sint in stare golanii astia de procurori rezist care ar trebui dati afara din sistem?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...