Președintele Academiei Române, profesor Ioan-Aurel Pop, spune într-un interviu acordat revistei Q Magazine, că începe să creadă „că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre”.
El afirmă că latina a mai fost interzisă doar în anii 50 ai secolului trecut, cei ai terorii bolșevice.
„Încep să cred și eu că se lucrează sistematic la eradicarea urmelor palpabile ale identității noastre. Latina a mai fost interzisă în perioada proletcultistă, de prin anii ’50 ai secolului trecut, atunci când trebuia să fim slavi, frați cu marea putere de la Răsărit. Dacă este un demers făcut de mișcările globaliste, anarhiste, neomarxiste, „progresiste” etc., atunci faptul devine foarte grav”, a declarat el.
În context, trebuie precizat că autoritățile pregătesc eliminarea predării Limbii Latine și înlocuirea notelor cu calificative la ora de Religie, dar și posibilitatea ca istoria să devină materie opțională.
Profesorul Pop spune că niciodată nu a existat „o presiune așa de mare a nechemaților asupra procesului de învățământ ca acum. Toți se pricep la învățământ, toți știu ce trebuie predat, toți îi corectează pe profesori, toți vor „materii” noi, adaptate vieții.
Despre care viață este vorba? Despre una larvară, despre viața unor viitoare instrumente în mâna guvernanților, despre oameni fără perspectivă și fără personalitate!”.
Istoricul explică faptul că „experimentele dese și radicale rupte de orice legătură cu tradiția, devin păguboase și riscante”.
„S-a văzut lesne și în Europa că experimentele dese și radicale, rupte de orice legătură cu tradiția, devin păguboase și riscante. Modernizarea nu poate să însemne schimbare permanentă și nici renunțare la anumite principii pedagogice verificate de secole”, a spus Președintele Academiei Române.