sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEPreședintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, spune că unele state au mai puțină putere...

Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, spune că unele state au mai puțină putere decât „unii oameni foarte bogați, care fac o adunare la Davos sau nu știu unde și decid soarta lumii”

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a declarat că în ziua de astăzi, sunt oameni bogați care au o „putere mai mare” decât unele state și care „decid soarta lumii la Davos”.

Reputatul istoric a spus că acești oameni bogați și-ar dori ca majoritatea să fie incapabilă să gândească singură, cu propria minte. Probabil, președintele Academiei s-a referit la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„De la un timp constat că suntem îndoctrinați altfel.

Cei care conduc planeta din punct de vedere al bogăției lor, vedeți că sunt niște oameni deasupra conducătorilor de stat. Astăzi, autoritatea unor state e foarte slabă în comparație cu un om foarte bogat care face o adunare la Davos sau nu știu unde și decid soarta lumii. Acești oameni ar vrea ca sub ei să fie o masă amorfă, care să trăiască în spirit gregar, de turmă și să nu judece nimic cu mințile lor”, a spus profesorul Pop la Trinitas TV.

Președintele Academiei a lăudat naționalismul și a spus că este vorba despre iubirea națiunii și că numai cei care „nu știu istorie” condamnă națiunile și doresc nivelarea lor într-o „comunitate globală”.

Domnia sa a denunțat „trendul” conform căruia oamenii nu sunt invitați să gândească.

„Pentru mine, naționalist e cel care-și iubește națiunea. A-ți iubi națiunea și a avea un sentiment de dragoste al locului părinților tăi nu e de rău. Eu consider că ați cunoaște identitatea înseamnă a aprecia identitatea altora. Eu nu pot să iubesc pe alții dacă nu știu cine sunt eu.

Astăzi, naționalismul e condamnat ca și mai multe -isme, e și o modă.

Lumea trăiește prejudecata că marile războaie au fost provocate de naționaliști și națiuni și atunci, gândesc unii care nu știu istorie, că ar fi bine să distrugem națiunile, să nivelăm lumea și să facem un fel de popor unic, de comunitate globală, toți să vorbească aceeași la fel, să se îmbrace la fel, să gândească la fel. Acuma văd că trendul e să nu gândească. Ca să-i faci pe oameni să nu gândească e simplu: nu le umpli mintea cu nimic, geografia, matematică, chimie, fizică, istorie, informatică. Îi înveți lucruri simple, care sunt metode de viață: nutriție, protecția mediului, circulația pe drumurile publice, antreprenoriat. Astea-s noile materii care ni se propun.

Dacă se merge pe linia asta, atunci trebuie să scoți matematica, chimia, geografia, pentru că nu poți să faci într-o săptămână 50 de ore. Cu 15 materii. Școala e extrem importantă pentru menținerea identității. Identitatea nu duce la războaie, războaiele nu le-au provocat națiunile, ci niște lideri politici care au stat la birou, care n-au luptat niciodată, n-au murit. Știți cine au murit? Națiunile, oamenii de jos, care au fost împinși precum carnea de tun”, a explicat cărturarul.

Digitalizarea nu trebuie să fie un scop în sine

Tot la capitolul „școală”, președintele Academiei a spus că digitalizarea nu trebuie să fie un scop în sine, ci doar o unealtă.

„Noutatea la modă este digitalizarea. Dar nu-i destul, iertați-mă. Digitalizarea e o metodă, nu un scop un sine. Eu lucrez la computer ca să descopăr adevăruri. De pildă, eu folosesc computerul ca să nu mă mai duc la Cracovia pentru un document care mă interesează, că-l găsesc online. Da, dar documentul ăla cu mintea mea să-l rezolv. Trebuie să știu să-l traduc, să-l comentez. Încă mintea omului are foarte mult de lucru. Trebuie să folosesc din digitalizare ceea ce mă ajută să ajung la adevăr”, a menționat el.

Fostul rector de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a deplâns faptul că societatea românească își pierde identitatea, începând cu limba.

„Vă rog să ieșiți pe stradă în București și să vedeți că toate firmele sunt în altă limbă decât cea română. Nu se poate așa ceva! Facem simpozioane științifice și toate titlurile sunt în alte limbi, deși participarea este exclusiv românească. E cinste că ne vin străinii, dar ce ne costă ca lângă un titlu în limba engleză să fie și un titlu în limba română? Din respect pentru acest popor. Limba română ne-a adus până aici”, a mai zis el.

Președintele Academiei a lăudat întâlnirile cu tinerii organizate de Biserică, „într-o lume laicizată și materialistă și plină de progresiști și neo-marxiști, într-o lume care vrea să anuleze cultura, într-o lume woke, e reconfortant, liniștitor pentru suflete, să vezi că ceea ce s-a construit prin părinții, bunicii și strămoșii noștri și ceea ce ne-au transmis până astăzi, poate merge mai departe”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. IA Pop o ia periculos de mult către stânga. Căutați de câți ani știe cum funcționează Democrația (și de câți ani o spune public). Da, știu că nu face bine la sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE