ACTUALITATEOficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA): Opinia mea personală este că...

Oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA): Opinia mea personală este că vaccinul AstraZeneca este legat de tromboze

Marco Cavaleri (foto), șeful strategiei de vaccinare de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a spus că în opinia sa, există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze la persoane imunizate cu acest vaccin.

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”, spune Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), într-un interviu acordat publicației Il Messaggero.

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, adaugă el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ne-am așteapta. Trebuie să spunem asta”, a adăugat el.

Pe 18 martie, EMA a avut o şedinţă extraordinară în care a discutat situaţia vaccinului AstraZeneca. Experţii au concluzionat atunci că acest ser nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui.

„Comitetul de experţi a ajuns la o concluzie ştiinţifică. Este un vaccin sigur şi eficient”, declara după şedinţă Emer Cooke. directorul EMA. Totuşi, reprezentanţii EMA au spus că nu
pot exclude o legătură dintre vaccin şi formarea de cheaguri de sânge.

Ca măsură de precauţie, mai multe ţări au decis să nu mai administreze acest vaccin sub o anumită vârstă, cum ar fi Franţa, Germania şi Canada.

Norvegia şi Danemarca şi-au suspendat campania deocamdată. La rândul său, AstraZeneca a asigurat în martie că nu există „nicio dovadă a unui risc agravat” şi a asigurat sâmbătă că „siguranţa pacientului” este „principala sa prioritate”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...