Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) doreste ca femeile din România să se întoarcă mai repede la muncă după ce nasc, concediul de 2 ani fiind prea lung.
Astfel, OCDE recomandă scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta este prea lung, informează cugetliber.
Deocamdată, reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă.
“România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebeluşul împlineşte 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.
De asemenea, OCDE spune că măsura ce prevede ca femeile care au copii să se poată pensiona mai repede, conform noii legi a pensiilor, ar trebui eliminată.
Noua lege a pensiilor presupune ca femeile care au copii să iasă mai repede la pensie. Fiecare copil înseamnă minus 6 luni, iar maximul fiind de trei ani şi jumătate.
Măsura este destinată stimulării natalităţii, o problemă cu care România se confruntă de mult timp. De altfel, în anul 2023, în România s-au născut doar 73.000 de copii, cel mai mic număr de când există date statistice în România.
Cifra de 73.000 reprezintă o scădere abruptă față de 2022, când s-au marcat 170.000 de nașteri. În 2021 se înregistraseră 200.000 de copii nou născuți.
Instituţiile româneşti continuă discuțiile cu OCDE, grupul celor mai bogate ţări democratice din lume. România a deschis discuţiile de aderare în 2022, dar încă este nevoie să ajungă la anumite standarde economice şi sociale.
astia descurajeaza natalitatea doar pt albi. Pentru restul o incurajeaza, pe negri nici nu i-a intepat cu covid
Poate, dar Raportul Kissinger, 1974, vorbește mai mult de țările sub-dezvoltate că Occidentul și Europa de Est deja erau, după ei, pe calea cea bună; nu mai prea făceau copii.
A apărut zile acestea un studiu în The Lancet legat de natalitate. Majoritatea țărilor deja sînt sub 2,1 nașteri pe femeie. Se estimează că-n 2100 doar, dacă țin bine minte, 5-6 țări mai au spor de oameni, iar acestea sînt sub 2,5 față de 5-7 cît au acuma.
America Latină deja este pe minus.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00550-6/fulltext
Cei ce conduc lumea, și prin OCDE, descurajează nataliatea peste tot în lume nu de ieri de azi. Este Raportul Kissinger din 1974, desecretizat la 1989 ce arată limpede aces lucru și căile ce trebuie urmate de guvernele lumii. On mic citat:
Action to Create Conditions for Fertility Decline: Population and a Development
Assistance Strategy
A. General Strategy and Resource Allocations for AID Assistance
Discussion:
1. Past Program Actions
Since inception of the program in 1965, AID has obligated nearly $625 million for
population activities. These funds have been used primarily to (1) draw attention to the
population problem, (2) encourage multilateral and other donor support for the world wide
population effort, and (3) help create and maintain the means for attacking the problem,
including the development of LDC capabilities to do so.
Vor să vă grăbească dezvoltarea. Și vedeți că nu se tem că le va fi compromis statutul de „grupul celor mai bogate țări democratice(!) din lume” prin admiterea unor sărăcii – or avea nevoie de fonduri pentru WWIII …