marți, mai 21, 2024
ȘTIRIO universitate din Norvegia cercetează dacă vopseaua albă este rasistă. Studiul este...

O universitate din Norvegia cercetează dacă vopseaua albă este rasistă. Studiul este finanțat de stat cu 1,2 milioane de dolari

Universitatea din Bergen cercetează dacă vopseaua albă este rasistă și cum această culoare a contribuit, dacă a contribuit la „supremația albă” și la construirea unei lumi „mai albe”, informează New York Post.

„Albirea nu este doar o situație culturală și societală legată de culoarea pielii, privilegii și excludere sistematică, dar se materializează peste tot în jurul nostru”, se precizează în studiu.

„Deși Norvegia nu a fost putere colonială convențională, acest proiect va arăta cu țara a jucat un rol global în stabilizarea albului ca o culoare superioară. Până acum, însă, această istorie a fost mai puțin cunoscută cărturarilor și publicului”, se precizează în lucrarea citată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Studiul asupra „albului” și a vopselei, numit NorWhite, un joc de cuvinte din primele trei litere ale numelui țării, Norvegia și White (alb) studiază pigmentul alb titan și dezvoltarea acestuia prin lentile „istorice, estetice și critice” pentru a determina cum evoluția acestei culori a contribuit la „transformarea socială” și cum inovația a condus la „consecințe planetare”.

„În mod curent, inovația norvegială TiO2 (dioxid de titan) este prezentă, literalmente, în fiecare parte a lumii moderne…Întrebarea de bază este: care sunt schimbările culturale și estetice instigate de albul TiO2 și suprafețele (vopsite cu acesta) și cum poate fi conceptualizat materialul însuși și schimbările respective?”, precizează autorii în descriere.

Acest studiu este finanțat de către Consiliul pentru Cercetare al Norvegiei, o instituție guvernamentală cu o sumă de aproximativ 1,2 milioane de dolari.

„Obiectivul global al NorWhite este investigarea critică și vizuală a precondițiilor estetice și culturale ale unei părți neexplorate și complexe a tehnologiei și inovației norvegiene și cum a făcut lumea mai albă”, se menționează în studiul condus de profesorul și istoricul Ingrid Halland.

Studiul de la Universitatea din Bergen este doar cel mai recent exemplu în care învățământul superior se concentrează pe culoarea „alb”.

În Statele Unite, anul trecut, școlile publice din Los Angeles au impus ideea că „meritul” și „individualismul” erau concepte care provin din culoarea „albă” și trebuie puse la îndoială.

Fox News Digital a obținut documente de la grupul guvernamental de supraveghere Judicial Watch anul trecut, indicând că Academia Militară a Statelor Unite de la West Point a fost, de asemenea, printre instituțiile care s-au ocupat de „alb” anul trecut, cu curriculum-ul său critic bazat pe teoria rasei, relatează sursa citată.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Poate că albul e rasist dar ce te faci că e și ecologist… Albul urmează a fi folosit pe scară largă împotriva încălzirii globale, există propuneri ca parcările, trotuarele și chiar străzile să fie vopsite în alb pentru a reduce absorbția undelor solare care încălzesc planeta… Deci să ne anunțe și pe noi cineva cum e mai politically correct în chestiunea asta ca să știm pe agenda globalistă care problematică are o poziție superioară. 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE