miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATENu doar frumoase, ci şi deştepte: România, pe locul 6 în lume...

Nu doar frumoase, ci şi deştepte: România, pe locul 6 în lume cu cele mai multe femei-inventator

România se clasează pe locul 6 în topul ţărilor cu cel mai mare număr de femei-inventator din întreaga lume, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale pentru 2021, scrie International Business Times.

28% dintre solicitanţii de brevete de invenţie din România au fost femei, în 2021, iar la nivel mondial, procentul mediu de femei-inventator a fost de numai 17%.

Numărul cel mai mare de femei-inventator din întreaga lume a fost înregistrat în Cuba. Aici, procentul de femei-inventator a depăşit 50%. În Filipine, a fost de 38%. În Europa, Portugalia s-a clasat pe primul loc pentru găzduirea femeilor-inventator. Numărul de brevete de invenţie înregistrate de femei a scăzut uşor sub cel din Filipine, la 34%. Procentul de 34% de femei-inventator a plasat Portugalia pe locul 3 la nivel mondial pentru reprezentarea femeilor în domeniul brevetelor de invenţie.

Spania a avut doar cu 2% mai puţine femei-inventator decât România (26%) şi, prin urmare, s-a clasat pe locul 10 la nivel mondial.

Cu toate acestea, alte ţări europene importante, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Germania şi Suedia, au scăzut sub media globală de 17%.

Marea Britanie a scăzut uşor sub SUA şi a ocupat locul 55. În Marea Britanie, doar 14% dintre solicitanţii de brevete de invenţie au fost femei în 2021. SUA, care erau clasate pe locul 42, au avut 16% de solicitanţi femei. Similar cu Marea Britanie şi SUA, numărul inventatorilor de sex feminin din Franţa a fost în jurul mediei globale.

Din 2019 până în 2021, numărul femeilor-inventator din Marea Britanie a crescut doar cu 1,6%. Cu toate acestea, în anii dintre 2019 şi 2021, reprezentarea femeilor în domeniul invenţiilor în România a crescut cu peste 10%.

Una dintre cele mai slabe performanţe a înregistrat Japonia. În Japonia, doar 10% dintre inventatori sunt femei. În mod similar, a existat o lipsă de reprezentare feminină în domeniul invenţiilor în India, Emiratele Arabe Unite şi Indonezia.

Potrivit Biroului Internaţional pentru Proprietatea Intelectuală din Regatul Unit (UKIPO): „În mod istoric, femeile au fost subreprezentate în rândul inventatorilor. Înainte de 1965, proporţia inventatorilor de sex feminin era în general între 2% şi 3%. De atunci, proporţia femeilor-inventator a crescut într-un ritm accelerat, ajungând la 6,8% în 1998 şi aproape dublându-se de atunci, ajungând la 12,7% în 2017.”

În ceea ce priveşte gama de rezultate, European Publications Server (EPO) a remarcat: „Participarea scăzută a femeilor în brevetare a fost atribuită unei varietăţi de factori. În primul rând, femeile care aleg orice tip de carieră şi, în special, cele din profesiile STEM (science, technology, engineering, and math – ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) se confruntă cu o selecţie mai dură decât bărbaţii.”

„Femeile de la universităţi au mai puţine legături cu industria şi sunt limitate la modele de carieră academică mai tradiţionale decât bărbaţii. Recunoaşterea scăzută se extinde la cercetarea şi dezvoltarea în afaceri, unde femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, deşi contribuie la fel de mult la dezvoltarea invenţiilor de înaltă calitate”, a adăugat EPO.

În 2021, numărul mediu de femei-inventator a fost de aproximativ 13% – sub media înregistrată la nivel mondial. S-a estimat că mai puţin de unul din şapte inventatori din Europa ar fi femei. Cu toate acestea, diferenţa dintre inventatorii bărbaţi şi femeile-inventator din ţările europene a fost mai mare decât în alte ţări din lume.

EPO a recunoscut, de asemenea, că procentul de femei-inventator (WIR – women inventor rate) în ţări precum China şi Coreea, este în mod neaşteptat mai mare decât în unele ţări din Europa.

EPO a explicat: „În ţările cu un procent (WIR) mai mare de femei-inventator există mai multe brevete în domeniile tehnologice cu o participare mai mare a femeilor, sau depind mai mult, pentru brevetare, mai degrabă de universităţi şi organizaţii publice de cercetare (PRO) decât de companii, primele fiind posibil mai deschise către participarea femeilor, din motive istorice sau reglementări publice”.

EPO a concluzionat că inventatoarele inspiraţionale vor „încuraja şi alte (femei) să-şi îndrepte atenţia către remedierea disfuncţionalităţilor constatate”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. „Numărul cel mai mare de femei-inventator din întreaga lume a fost înregistrat în Cuba.”

    Ce face dictatura din om, dom’ne! Asta ca să nu mai spunem de șase decenii de blocadă economică.

    Sigur n-au falsificat datele ?!

    Altminteri, a explicat cineva „fenomenu’” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate