vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATENoi episoade din „Memorialul Durerii”, de luni, la TVR2

Noi episoade din „Memorialul Durerii”, de luni, la TVR2

Noi episoade din „Memorialul durerii” sunt difuzate în fiecare zi de luni, începând cu ora 22:00, pe TVR 2, a anunțat, instituția de presă, prin intermediul unui comunicat.

„După instaurarea regimului comunist în România, mulți români au respins stalinizarea forţată a ţării. Fenomenul rezistenței s-a accentuat odată cu impunerea măsurilor de tip sovietic, dar şi cu epurările cu caracter politic şi social. Așa au apărut focare de rezistenţă anticomunistă în munţi. Foşti ofiţeri, studenţi, elevi, intelectuali, unii legionari, alţii fără orientare politică au început lupta deschisă cu noul regim.

Grupul Apostol, din zona Argeșului, Grupul Dobrogenilor și Grupul Arnota, care, în nordul Olteniei, au reprezentat mișcări de masă și în urma lor au rămas gropi comune, în care au fost aruncați eroii. Sute de țărani arestați și condamnați și doar troițe singuratice amintind de sacrificiul lor.

Documentele Securității menționează pentru primii zece ani de ocupație sovietică 1944-1954, un număr de 1196 de organizații și grupări subversive. Ceea ce nu se știe însă, este că încă există martori oculari care așteaptă să povestească ororile pe care le-au văzut. Printre aceștia și un martor care avea 15 ani în 1949 când a fost decimat ”cuibul de vulturi” de la Arnota. Cu lacrimi în ochi, el a mărturisit că ”ne așteaptă de mulți ani”. De aproape 30 de ani, de când a văzut primele episoade din Memorialul Durerii și a realizat câți partizani eroi au fost pe teritoriul României”, se menționează în comunicatul TVR.

Luni, 19 octombrie, de la ora 22:00, prima filă a ciclului figuri legendare ale rezistenţei îl prezintă pe generalul Nicolae Rădescu. Erou al Primului Război Mondial, implicat în viața politică a țării, generalul Rădescu este desemnat de Regele Mihai prim-ministru la data de 6 decembrie 1944.  Atitudinea anti-sovietică a generalului a făcut ca Vâșinski să forțeze îndepărtarea sa.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE