Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat că dacă Marius Tucă „lucra la vulcanizare, undeva în Dristor”, putea să spună ce dorește, inclusiv că a fost lovitură de stat, dar ca jurnalist nu are voie.
„Politicienii pot să spună ce doresc. Noi, aici, discutăm despre lege, despre deontologie, despre CEDO și discutăm despre obligațiile pe care domnul Tucă le are ca jurnalist. Dacă domnul Tucă lucra la vulcanizare, undeva în Dristor, și făcea un clip în care spunea ‘dom’le au dat ăștia o lovitură de stat’ – era una. Dar, atâta timp cât jurnalistul, deci nu mecanicul auto, jurnalistul Marius Tucă face afirmația, care poate fi probată, – Biroul Electoral Central a dat o lovitură de stat, o afirmație care este sistematic repetată, este pregătită și care are un impact clar în sensul existenței unor probe sau nu -, aici pentru noi nu este dubiu că a fost o afirmație.
Afirmația în sine este și una falsă, pentru că Biroul Electoral Central, o instituție reglementată și protejată de Constituția României, a dat un verdict care a fost ulterior validat de Curtea Constituțională, nu are cum să dea o lovitură de stat Constituției, care tocmai a spus că are dreptate, deci statul să-și dea o lovitură de stat sieși”, a spus Valentin Jucan, pentru Agerpres.
Încercând să explice că CNA nu a cenzurat o emisiune, Jucan spune că a dat jos un clip de trei minute, care „nu ar fi opinie”. În realitate, clipul lui Marius Tucă era postat pe contul său privat, fiind evident, o opinie.
„Aici vreau să fac o corectură, au fost foarte multe zone din politică care au spus ‘CNA a dat jos o emisiune’. Nu, e fals. Noi am dat jos un clip de trei minute. Noi nu am dat jos o emisiune. Jurnalistul Tucă – pentru că discutăm despre un jurnalist, care are un public și care, prin urmare, are un impact – prezintă informațiile în acel clip fără nicio urmă de dubiu. Adică nu doar că aceasta este o afirmație și nu o opinie, dar acestei afirmații i se oferă un suport explicativ care nu lasă niciun dubiu celui care o ascultă că nu ar fi adevărat. Ba, mai mult, jurnalistul nici măcar nu a prezentat sau nu a încercat să prezinte că ar fi o opinie. Și atunci să aibă în vedere eventualitatea ca lucrurile să nu stea chiar așa: ‘Ar fi o opinie, din analiza mea, dar lucrurile s-ar putea să nu stea chiar așa’. Deja eram în cu totul și cu totul altă zonă. Elementele de descriere, ‘noaptea, ca hoții’, ‘au redactat decizia înainte de a vota’. Deci, toate aceste elemente pe care jurnalistul Tucă le introduce nu lasă sub nicio formă publicului șansa de a crede că este vorba de opinie și nu de o afirmație, adică de o dezinformare”, a spus Valentin Jucan.
Am înțeles ideea: Ai voie să te exprimi doar dacă spui numai acele lucruri cu care sistemul e de acord. Altfel, nu. Trebuie să fie totul raliat la narațiunea oficială, indiferent de subiectul discutat. Să nu iasă nimeni din rând. Iar dacă o face, trebuie să o facă cu permisiunea de la sistem și cu replicile primite în plic de la SRI sau SIE. Opoziție controlată. Dacă zici ca ei , ești un geniu, iar dacă zici altfel decât ei, ești un prost si un imbecil. Cam asta e ideea. Nu știu câtă lume s-a prins, dar ceea ce numesc ei “democrație liberală” sau “valori europene” reprezintă, de fapt, o formă mascată de BOLȘEVISM.