ACTUALITATENewsweek mi-a trimis pe mail un rechizitoriu. Iată cum le-am răspuns

Newsweek mi-a trimis pe mail un rechizitoriu. Iată cum le-am răspuns

Publicația Newsweek România, prin intermediul editorului Flavia Drăgan, mi-a trimis un email intitulat „Întrebări privind siteul R3Media”, în care sunt chestionat despre acest proiect.

Citind întrebările, am realizat că ele sunt mai degrabă un rechizitoriu într-un proces cu verdictul dinainte stabilit, nicidecum o încercare onestă de dialog.

Așa că am hotărât să fac publice aceste întrebări, precum și răspunsul meu adresat doamnei Flavia Drăgan.

Iată întrebările:

Numele dvs. se leagă de ActiveNews de ani de zile. De ce ați decis să plecați de la Active News și să creați un nou site? 

Cine sunt cititorii R3Media? 

Observ că R3Media promovează o perspectivă asemănătoare cu cea în care ActiveNews tratează știrile. Este R3Media concurență pentru ActiveNews? 

Am văzut că îi încurajați pe cititorii dvs. să cumpere cărți de la o editură, Contra Mundum. Dacă doriți să-mi spuneți, este editura dvs.? Sau există o relație financiară între cele două entități – r3media.ro și această editură? 

Sunt o serie de articole pe site-ul dvs din care reiese că nu sunteți de acord cu purtarea măștii ca măsură de siguranță, cu școala online în nici un fel de condiții, promovați personaje precum Dan Puric, Aureliu Surulescu, Monica Pop, publicați puncte de vedere care susțin, între altele, că „Potrivit actualei prezumții de vinovăție, toți suntem purtători de virus, atîta doar că încă nu am fost testați pozitiv. Pe vremuri, toţi eram dușmani ai poporului, numai că nu fusesem încă dovediți cu probe. Suspiciunea generală cu care sîntem tratați de autorități e indiciul despotic că ne așteaptă un 2021 pînă într-atât de nefast încît ne vom aminti de 2019 ca de ultimul an al libertății noastre. Delictul de opinie nu face decît să întărească prezumția de vinovăție: dacă ai altă părere decît versiunea oficială privind epidemia, eşti înfierat pe motiv de zădărnicire a combaterii bolii. Intri în pielea unui eretic care îndrăznește să se împotrivească spaimei răspîndite cu mijloace mediatice. Eşti privit ca un lepros fierbînd de gărgăuni conspiraționiști. Eşti un peripsema mundi, un paria căruia nu se cuvine altă atenție decît caterisirea publică.”  De aceea, aș vrea să vă întreb care este orientarea politică a site-ului dvs.? Încurajați teorii ale conspirației privind pandemia COVID? 

Am observat că aveți și articole șterse de pe site, precum acesta – https://r3media.ro/2020/09/01/masca-covid-si-cocarda-revolutionara. Au fost probleme cu acest text sau ce s-a întâmplat cu el? 

În 2014, ați apărut pe o listă a ideologului lui Vladimir Putin, spunând dvs. atunci că „nu sunt prietenul Rusiei (…) sunt unii care sunt obișnuiți să stea în poziția aplecat în fața stăpânului.” Îmi puteți spune care este poziția dvs. față de Rusia în prezent și la ce „stăpâni” făceați referire în trecut? Vă întreb pentru că am citit un mesaj publicat la dvs. pe site în care spuneți că „mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.”  Care ar fi aceste cauze conservatoare/naționale pe care ar trebui să și le asume presa, din punctul dvs. de vedere?

Și răspunsul meu: 

Sărut mâna,

mulțumesc pentru interesul acordat siteului nostru.

În ceea ce privește întrebările dvs, nu voi formula răspunsuri detaliate, pentru că am impresia că am în față un rechizitoriu, nu o tentativă serioasă de dialog.

Din întrebările dvs rezultă că plec la drum cu prezumția de vinovăție, exact ca în vremurile de tristă amintire de înainte de 1989. Reaua-voință și dorința de a demonstra cu tot dinadinsul că suntem deja vinovați de ceva se văd din felul în care sunt formulate întrebările și din subiectele care vă interesează.

Totuși, o să răspund punctual la trei chestiuni: să citezi o persoană publică într-un anumit context nu este același lucru cu a o „promova”. Așa cum am citat declarațiile doctorului Arafat, am citat și declarația doamnei doctor Pop. Domnul Arafat este citat de zeci de ori, doamna Pop doar o dată. Și totuși, în opinia dvs de profesionist, siteul nostru a promovat-o pe doamna Monica Pop.

A doua chestiune: faceți o afirmație falsă când spuneți că în 2014 „ați apărut pe o listă a ideologului lui Vladimir Putin”, pentru că realitatea a fost alta. Și anume, un site obscur deținut de către patronul dvs, Marius Bostan, m-a acuzat că aș fi apărut pe o listă, preluând un articol nepreluat de nimeni în Occident, apărut pe un site la fel de obscur din Ucraina, ceea ce este cu totul altceva. Respectivul site era și este finanțat de către o organizație din rețeaua Soroș. Deci, este o mare diferență între ceea ce afirmați dvs despre mine și realitate. Exact ca diferența dintre prezumția de nevinovăție și cea de vinovăție. Ați găsit acele acuzații absurde și neprobate niciodată de-acum 6 ani, dar nu ați nimerit interviul exclusiv realizat cu unul dintre cei mai apreciați publiciști americani, Rod Dreher, care tronează pe prima pagină a siteului nostru, pentru a mă întreba de el. Numiți asta obiectivitate?

A treia chestiune: nu avem niciun articol șters de pe site, ci doar unele linkuri moarte, apărute din cauza unor probleme tehnice ivite la începutul activității noastre, așa cum e și cel găsit de dvs. (Iată linkul corect: https://r3media.ro/masca-covid-si-cocarda-revolutionara/).

Având în vedere notorietatea activității publicației dvs de atacare nejustificată a imaginii altor site-uri de profil (concurente) prin inserarea de acuzații și/sau calomnii vă atragem atenția că dacă și când veți proceda astfel si cu R3Media vă vom acționa imediat în judecată.

În cadrul unui eventual articol care menționează R3Media, aveți obligația să publicați integral și vizibil replica mea de mai sus, în caz contrar, vă asigur că vom merge imediat în instanță, atât împotriva autorului, cât și a publicației. Prezenta constituie notificare prealabilă acționarii dvs in judecată.

Mulțumesc,

numai bine,

Mihai Șomănescu

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...