OPINIIMoștenirea

Moștenirea

Nici unul din argumentele folosite de Putin pentru invazia Ucrainei nu a avut și nu are nici un sens. „Denazificarea” Ucrainei este ridicolă. Faimosul batalion Azov, de care se face atâta caz, nu are nici 1000 de membri, din care vreo 20% sunt considerați neo-naziști. Cum vrei să scapi de câteva sute de oameni? Alergându-i prin toată țară de 600,000 kmp? Omorând zeci de mii de civili? Distrugând zeci de orașe? Punând pe fugă câteva milioane de oameni? Cum vrei să „demilitarizezi” țara vecină și de ce? A avut vreodată Ucraina intenția să atace Rusia?

Care e strategia și care e prețul? Distrugerea propriei armate? Ce republici trebuie să recunoască Ucraina? State artificiale, inventate din pix, întreținute artificial de 8 ani încoace de Moscova, entități cu teritoriu inexistent, lipsite chiar și de sprijinul populației locale? Cine ar recunoaște o asemenea anexare, chiar dacă ar fi obținută cu forța? Cum te pretinzi apărător al creștinătății când bombardezi o țară de aceeași religie? Cum te poți pretinde „pro-life” când ești responsabili de uciderea a mii de oameni nevinovați, printre care sute de copii?

Ce a sperat să obțină Putin? A dorit să aducă Ucraina la statutul de vasal, cum a fost înainte. A sperat într-o victorie rapidă și într-o susținere masivă din partea minorității de limba rusă din Ucraina. Putin s-a vrut liberatorul rusofonilor din Est. Or ce demonstrează rezistență acerbă din Mariupol? Că lucrurile nu stau deloc așa. Mariupol este oraș cu majoritatea rusofonă, dar nici rușii de acolo nu îl agreează pe Puțin. Mariupol este o umilință. Cum reacționează oficialii ruși la tot ce s-a petrecut până acum? Își recunosc eroarea făcută? Nicidecum. Își acoperă prostiile cu alte prostii, pentru că mândria trebuie să stea înaintea căderii. Comunicatele lor oficiale (le puteți vedea pe canalul RT) sunt un amestec de amenințări bădărănești către toată lumea care nu le cânta în strună – de genul „vă arătăm no” „vor fi consecințe”- și smiorcăieli cum că „lumea nu e prietenoasă”.

Ce a obținut Putin până acum, în afară de umilințe, sancțiuni economice și izolarea crescândă a Rusiei – cel puțin față de lumea occidentală, cu care făcea cele mai profitabile afaceri? A obținut lărgirea NATO – aproape sigur Finlanda și Suedia se vor alătură alianței. A obținut respingerea pe vecie a oricărei relații civilizate cu Ucraina. Și a mai obținut ceva – așa cum o spune chiar un comentator rus independent – pierderea pe termen foarte lung de acum încolo a oricărei credibilități internaționale și eticheta de națiune primitivă, cu care nu se poate stă de vorbă.

Haraso moștenire lași nepoților, coane Vladimir!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Vedeți vreun motiv pentru care d-l Purcăruș nu întreabă direct Stânga americană – dialog față în față (și … la distanță!) ? Eu nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate