RECOMANDĂRIMoștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia : Conacul Economu, din...

Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia : Conacul Economu, din comuna Goiești, județul Dolj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Dimensiunea dezastrului: Conacul Nicolae Economu

Conacul lui Nicolae Economu, boier care a fost Ministru de Finanțe la 1900, a fost construit în 1880 și este situat pe moșia Pometești din comuna Goiești (jud. Dolj), unde deținea 200 ha de teren arabil.

Din întreg ansamblul a rămas clădirea principală (cea din imagine) și câteva cărămizi dintr-o anexă. Anii de zile nimeni n-a întrebat de soarta acestui conac, dar recent au apărut moștenitorii. E cam târziu să se mai facă ceva. Conacul a fost jefuit sistematic ani de zile, fiind furat cam tot ce se poate fura.

Nicolae Economu, născut pe 4 februarie 1846 la Craiova, decedat la 4 octombrie 1917, tot la Craiova. A studiat la Facultatea de Drept din București (1870).

A practicat avocatura și a activat în magistratură. A fost ales senator de Dolj, făcând parte din Partidul Conservator condus de Tache Ionescu. Nicolae Economu a fost prefect al județului (1888).

A fost decorat cu ordinul Coroana României în grad de comandor, cu înaltul ordin Carol I în grad de comandor – una din cele mai importante medalii pe care n-au mai primit-o decât nouă cetățeni români.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT