RECOMANDĂRI Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia : Conacul Economu, din...

Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia : Conacul Economu, din comuna Goiești, județul Dolj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Dimensiunea dezastrului: Conacul Nicolae Economu

Conacul lui Nicolae Economu, boier care a fost Ministru de Finanțe la 1900, a fost construit în 1880 și este situat pe moșia Pometești din comuna Goiești (jud. Dolj), unde deținea 200 ha de teren arabil.

Din întreg ansamblul a rămas clădirea principală (cea din imagine) și câteva cărămizi dintr-o anexă. Anii de zile nimeni n-a întrebat de soarta acestui conac, dar recent au apărut moștenitorii. E cam târziu să se mai facă ceva. Conacul a fost jefuit sistematic ani de zile, fiind furat cam tot ce se poate fura.

Nicolae Economu, născut pe 4 februarie 1846 la Craiova, decedat la 4 octombrie 1917, tot la Craiova. A studiat la Facultatea de Drept din București (1870).

A practicat avocatura și a activat în magistratură. A fost ales senator de Dolj, făcând parte din Partidul Conservator condus de Tache Ionescu. Nicolae Economu a fost prefect al județului (1888).

A fost decorat cu ordinul Coroana României în grad de comandor, cu înaltul ordin Carol I în grad de comandor – una din cele mai importante medalii pe care n-au mai primit-o decât nouă cetățeni români.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 11.305 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite