duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEModificare legislativă importantă: România permite tranzitarea și staționarea de către trupe străine...

Modificare legislativă importantă: România permite tranzitarea și staționarea de către trupe străine în țară pentru „operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a modificat un ordin ministerial din 2014 legat de instrucțiunile privind operațiunile de mișcare și transport ale forțelor armate, informează Inpolitics.

Conform acestuia, mai precis, s-a modificat alineatul 1 al articolului 232 din Ordinul Ministerial M.4, care ar permite tranzitarea țării noastre de către armate aliate pentru „participarea la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național”.

În vechea formă, alin.1 al art.232 prevedea: „(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

După modificarea din 17 noiembrie a.c., prin Ordinul M.192, alin.1 sună altfel:

„(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, Uniunii Europene și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob observă că acum ordinul nu mai vorbește de „antrenamente și ceremoniale, ci de operațiuni militare autentice declanșate sau pregătite pe teritoriul României, realizate de forțe armate strict străine, strict românești, ori în alianță, după caz. Și apare și termenul de staționare pe teritoriul românesc, nu doar de intrare/ieșire”.

Tot el a remarcat că între membrii Parteneriatului pentru Pace, care ar avea acest drept, „se numără Ucraina care, grație ordinului din 17 noiembrie, ar putea, teoretic, să pregătească riposte contra Rusiei ori Belarus care să implice teritoriul românesc, pentru pregătire sau lansare. La fel cum Rusia ori Belarus ar putea fi atacate de pe teritoriul nostru de către forțe armate din NATO, state ale UE ne-membre NATO și alte state cu care avem încheiate varii convenții”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Daca Hohanu nu este alungat cat mai repede de la Cotroceni, in ultimii doi ani de mandat acesta va distruge total Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate