ACTUALITATEModelul suedez, unul de succes în pandemie. Fără restricții, fără mășți și...

Modelul suedez, unul de succes în pandemie. Fără restricții, fără mășți și cu cele mai mici rate de infectare din Europa

Suedia, singura țară care nu a impus carantină, mască și nici alte restricții, înregistrează cele mai scăzute rate de infectare și doar 14 pacienți internați la terapie intensivă, informează ȘtirileTVR.ro.

În timp ce restul lumii s-a închis, s-a acoperit cu măști și a practicat distanțarea, suedezii și-au văzut de viață aproape la fel ca înainte de pandemie. Rezultatul?

Statele din Europa au cazuri record de mii pe zi, iar suedezii au cel mai scăzut bilanț zilnic de pe continent. Iar cazurile grave sunt aproape neglijabile, doar 14 pacienți infectați cu noul coronavirus sunt la ATI.

Rata mortalității în Suedia era foarte mare în primăvară, cele mai multe victime fiind înregistrate în căminele de bătrâni. Acolo s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulnerabili. Pentru restul populației au fost doar recomandări, inclusiv purtatul măștii care nu a fost niciodată o obligație.

„A fost o decizie bună să nu impună purtarea de mască pentru că pe mulţi îi văd cu ea sub bărbie sau şi-o dau jos să fumeze, să bea apă şi o pun după aia loc, şi nu aşa trebuie folosite”, spune Carol Reosengard, asistent social.

Potrivit sursei citate, autoritățile sunt decise să-și continue strategia chiar dacă nu exclud unele măsuri localizate. În niciun caz însă pe termen lung sau cu titlu de obligație.

„Dacă o să apară un focar localizat, desigur, vom avea unele măsuri diferite, care ar putea să includă purtarea de mască în anumite locuri şi pentru anumite perioade. Dar nimic de lungă durată. În niciun caz nu o să purtăm mască cu anii”, a declarat Lena Hallengren, ministrul Sănătăţii din Suedia.

Rata de infectare în țara nordică este de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-covid.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...