vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEMii de minerii polonezi au călătorit peste 800 de km pentru a...

Mii de minerii polonezi au călătorit peste 800 de km pentru a protesta în Luxemburg împotriva deciziei Uniunii Europene de a închide o mină de lignit

Un grup de aproximativ 2.000 de mineri polonezi a călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind oprirea producției la mina lor de lignit, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Protestul organizat vineri în condiții optime, vine la cinci luni după ce instanța juridică supremă a Uniunii Europene a decis că statul polon trebuie să înceteze să mai extragă cărbune de la mina Turow, din cauza unei dispute nesoluționate dintre Polonia și Cehia.

„Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele așa cum a făcut cu oțelăriile și șantierele noastre navale”, a declarat președintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

De partea sa, Polonia, țară care obține 70% din electricitatea sa pe bază de cărbune, susține că mina de lignit de la Turow este responsabilă pentru 7% din aprovizionarea cu energie electrică, iar închiderea sa ar declanșa întreruperi în aprovizionarea cu electricitate și pierderea mai multor locuri de muncă în regiunea învecinată. Mina de la Turow este deținută de PGE SA, cea mai mare companie de utilități din Polonia.

După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow, susținând că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcționeze. Până acum, Guvernul de la Varșovia nu a plătit amenda, sperând că poate inversa decizia surprinzătoare a CJUE și să ajungă la un compromis cu partea cehă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE