sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEMihail Neamțu spune că „grupul de presiune” care a dorit schimbarea datei...

Mihail Neamțu spune că „grupul de presiune” care a dorit schimbarea datei Paștelui face parte din cei care vor să distrugă Biserica Ortodoxă „din interior”. Youtube a șters clipul

Teologul și scriitorul Mihail Neamțu a spus, într-un video publica pe YouTube și ulterior șters de gigantul media, că persoanele care au inițiat infama și eșuata petiție de schimbare a datei Paștelui fac parte dintre cei care vor să distrugă Biserica Ortodoxă Română (BOR) din interior.

În video, Neamțu pornește de la o postare a profesorului Paul Dragoș Aligică despre situația BOR.

„Există un mod prin care are loc un proces tipic lumii de astăzi, anume, eviscerarea instituțională. Poți să golești o instituție de substanță și de conținut, poți să păstrezi doar formele, poți să elimini fondul originar care a permis nașterea acelei instituții, dar pentru asta trebuie să ții instituția cu pricina sub atac.

Și nu suntem aici într-un domeniu speculativ, adaugă Dragoș Paul Aligică, avem deja un tablou de studiu al modului în care are loc o preluare, pas cu pas, a unei instituții.

Preluăm o instituție. Cum? Plasăm oameni care o distrug din interior, plasăm oameni care mută centrul de greutate identitar al instituției respective și alimentăm, foarte, foarte temeinic, clivajele, rupturile. Vine un grup dă presiune și se trezește că trebuie să schimbăm ziua Paștelui. Așa vrem noi! Aveți voi vreo chemare de la Dumnezeu, vreo întemeiere spirituală în exercițiul vostru de astăzi? Nu, n-avem. Dar creăm, creăm o presiune, EVISCERĂM conținutul spiritual al evenimentului Pascal, deci natura teologică a evenimentului Pascal, Hristos a înviat, este pusă în paranteză în beneficiul unei discuții frivole despre artimetica gregoriană sau postgregoriană a respectivului moment.

Așa s-a întâmplat în anul acesta 2023 cu un singur subiect care a înfierbântat mințile în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Au fost și atâtea altele. Se alimentează, spune Dragoș Paul Aligică, artificial clivajele interne și se creează grupări, grupuscule”, a spus Neamțu în video.

Ulterior, YouTube i-a șters videoclipul, după cum a confirmat chiar Neamțu pentru R3media.

Petiția de schimbare a datei la care Biserica Ortodoxă Română serbează data Paștelui a fost inițiată de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi. Demersul a fost susținut de alte 21 de persoane, printre care Andrei Pleșu, Daniel David, Alex Ștefănescu, Daniel David, Marius Vasileanu, Gheorghiță Ciocioi sau Dragoș Ursu. Inclusiv Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a susținut, prin comentarii personale, demersul.

Patriarhul Daniel a răspuns, indirect, prin intermediul părintelui profesor Viorel Ioniță, consilier patriarhal.

Publicat pe siteurile Patriarhiei, răspunsul a fost o critică necrutățoare a demersului lui Papahagi și Baconschi.

Sfântul Sinod nu a luat în discuție petiția, care nu a stârnit interes în rândul credincioșilor ortodocși, fiind semnată de câteva mii de persoane.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Are totală dreptate Mihai Neamțu, chiar că a băut agheasmă cum zice Capsali – și a fost o mare binefacere că acești securiști Bănescu, Caconschi și pupilul lui Cacahagi (anexele securistului colaborator Marius Bostan plus platforma catolică useristă ILD ) – mufați la servicii și ambasade și-au dat-o in stambă cu o temă atât de penibilă, o schimbare de formă propusă numai de ciudă – care a enervat milioane de ortodocși și mai ales ierarhia BOR care acum știe că acești băsiști grețoși nu sunt „intelectualii Bisericii” ci sunt haita băsistă in acțiune care produce ură între ortodocși și au mandat politic să țină conservatorii pe plantația PNL/PMP și alte javre ale sistemului…

  2. Ce altceva stie sa faca Google, o companie neo-comunista (neo-marxista)? Orice nu place “partidului” ei imediat cenzureaza, sterg. Masele de oameni trebuie sa primeasca doar o singura versiune si nu au voie sa gandeasca, sa rationeze, sa aiba semne de intrebare. Nu asa era si inainte de 1989? De-aia eu nu mai folosesc Youtube. Exista altele care inca nu cenzureaza asa agresiv…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE