ACTUALITATEMihail Neamțu: Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au...

Mihail Neamțu: Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au devenit turnători, acceptând politicile regimurilor totalitare?

Scriitorul și formatorul Mihail Neamțu a făcut o postare pe Facebook în care critică lipsa de caracter a unor elite intelectuale care au cedat în fața totalitarismului comunist în trecut, comparându-le atitudinile cu ale unor erudiți din prezent, care par că acceptă tendințele totalitare ale situației de astăzi.

„Curajul nu este un act al inteligenței, ci o probă a caracterului: o demonstrează povestea turnătorilor cultivați din închisorile comuniste. Oare câți „deștepți” erudiți și scriitori rafinați estetic — de la G. Călinescu sau Tudor Vianu până la Ion Caraion și Alexandru Paleologu — n-au cedat în fața politicii de control și frică ale Securității?

Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au devenit turnători, acceptând ca „stare de fapt” politicile liberticide ale regimurilor totalitare?

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Oameni comozi, preocupați mai mult de auto-conservare (și mai puțin de conservatorism), vor invoca mereu „binele comun” sau „moderația” pentru a justifica compromisul, pasivitatea, colaboraționismul.

Niciodată diplomele (o invenție modernă) nu-ți vor da discernământ spiritual sau puterea lăuntrică de-a rosti adevărul până la capăt”, scrie domnul Neamțu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...