miercuri, iulie 24, 2024
ACTUALITATEMihail Neamțu: Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au...

Mihail Neamțu: Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au devenit turnători, acceptând politicile regimurilor totalitare?

Scriitorul și formatorul Mihail Neamțu a făcut o postare pe Facebook în care critică lipsa de caracter a unor elite intelectuale care au cedat în fața totalitarismului comunist în trecut, comparându-le atitudinile cu ale unor erudiți din prezent, care par că acceptă tendințele totalitare ale situației de astăzi.

„Curajul nu este un act al inteligenței, ci o probă a caracterului: o demonstrează povestea turnătorilor cultivați din închisorile comuniste. Oare câți „deștepți” erudiți și scriitori rafinați estetic — de la G. Călinescu sau Tudor Vianu până la Ion Caraion și Alexandru Paleologu — n-au cedat în fața politicii de control și frică ale Securității?

Câți ziariști, politicieni, artiști, clerici sau intelectuali geniali oare n-au devenit turnători, acceptând ca „stare de fapt” politicile liberticide ale regimurilor totalitare?

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Oameni comozi, preocupați mai mult de auto-conservare (și mai puțin de conservatorism), vor invoca mereu „binele comun” sau „moderația” pentru a justifica compromisul, pasivitatea, colaboraționismul.

Niciodată diplomele (o invenție modernă) nu-ți vor da discernământ spiritual sau puterea lăuntrică de-a rosti adevărul până la capăt”, scrie domnul Neamțu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE