Marco Rubio s-a întâlnit astăzi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform Departamentului de Stat.
Secretarului de stat al SUA i s-au alăturat consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special Steve Witkoff. Ministrului de externe Serghei Lavrov a fost însoțit de consilierul președintelui Vladimir Putin, Iuri Ușakov.
Cele două delegații au convenit următoarele lucruri:
- Stabilirea unui mecanism de consultare pentru a aborda factorii iritanți ai relației noastre bilaterale. Obiectivul este luarea de măsuri necesare pentru normalizarea funcționării misiunilor noastre diplomatice.
- Numirea de echipe la nivel înalt pentru a începe să lucreze la o cale de a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, într-un mod durabil, și acceptabil pentru toate părțile.
- Stabilirea bazelor cooperării viitoare în chestiuni de interes geopolitic reciproc și oportunități economice și de investiții istorice care vor apărea în urma încheierii cu succes a conflictului din Ucraina.
- Părțile care au luat parte la întâlnirile de astăzi se angajează să rămână implicate pentru a se asigura că procesul avansează în timp util și productiv.
- Un apel telefonic urmat de o întâlnire nu este suficient pentru a stabili pacea durabilă. Trebuie să luăm măsuri, iar astăzi am făcut un pas important înainte.
Cele două delegații au mulțumit Regatului Arabiei Saudite pentru găzduirea sub conducerea prințului moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud.
Ștefan Popescu: Pentru România, parteneriatul cu SUA e fundamental
În contextul discuțiilor SUA-Rusia, Ștefan Popescu apreciază că parteneriatul România – SUA e fundamental în poziționarea Bucureștiului în viitor.
„Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Tammy Bruce, a declarat că delegațiile americană și rusă au convenit să „se ocupe (să remedieze) de factorii iritanți în relațiile bilaterale“. Ucraina e oare unul dintre factorii iritanți? Vă rog sa rețineti următorul lucru: pentru România, parteneriatul cu SUA e fundamental și prin urmare ne vom adapta strategia de politică externă, după care ne-o vom alinia. Și așa se va întâmpla și la case mai mari care azi vorbesc de pregătirea unei riposte europene.
Ce este insa interesant : siguranța SUA că Ucraina va accepta negocierea lor cu rușii. Și ne întoarcem la definiția lui Raymond Aron despre ce înseamnă o mare putere: „capacitatea unei unitati politice de a-si impune vointa altor unitati politice““, a scris Ștefan Popescu.