La finalul săptămânii trecute, la Mănăstirea Secu din județul Neamț s-au încheiat lucrările Simpozionului Național „Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei”, ediția a X-a.
În cadrul simpozionului au participat profesori universitari din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membri ai Academiei Române – filiala Iași, arheologi din cadrul muzeal al Palatului Culturii din Iași, studenți din cadrul aceleași Universități ieșene, profesori și absolvenți de istorie, dar și istorici și preoți din Basarabia.
Temele dezbătute au fost diverse. Începutul simpozionului a fost marcat de împlinirea a 200 de ani de la moartea lui Iordache Olimpiotul în curtea mănăstirii, împreună cu aproximativ 200 de eteriști, dar odată cu el a pierit întreaga obște a mănăstirii. Turcii au considerat că aceștia i-au ajutat pe eteriști, dar moartea lor este una martirică (o temă care trebui dezbătută de către Sfântul Sinod a Bisericii Ortodoxe Române!).
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Lucrările fiind diverse, au dat șansa și unor probleme actuale de a fi dezbătute printre cele legate de rolul Mănăstirii Secu în viața Țării Moldovei.
Una dintre cele mai interesante lucrări prezentate a fost cea a profesorului universitar Daniel Lazăr de la Iași, care a ridicat problema neo-otomanismului în Balcani, prin implicarea financiară a Turciei și Arabiei Saudite în țările vizate: Macedonia, Bosnia, Albania etc.
Ne-am bucurat pe tot parcursul simpozionului de prezența și buna dispoziție a starețului mănăstirii, arhimandritul Vichentie Amariei, monah hâtru și glumeț, care din când în când, în timpul pauzelor de masă dintre lucrări își arăta și aura duhovniciei.
Inițiativa, care trebuie menționată, a simpozionului, pe lângă ajutorul oferit de către Mănăstire, a fost a arheologului Cosmin Niță, care s-a ocupat de buna desfășurare de la invitații și până la realizarea Buletinului Informativ ce cuprinde toate lucrările simpozionului.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Invităm pe toți cititorii, atunci când au ocazia, să viziteze Mănăstirea Secu, dar și celelalte mănăstiri din județul Neamț.