miercuri, iulie 17, 2024
OPINIILiiceanu, Oliver Schmitt și putinismul economico-politic al Occidentului

Liiceanu, Oliver Schmitt și putinismul economico-politic al Occidentului

 1. Pactul Ribbentrop-industrial / Molotov-energetic

 Teza noastră este că Europa de Vest a fost adevăratul colaborator al putinismului. Numim putinism economico-politic această simbioză economică extinsă între industria europeană (germano-austriacă) și industria energetică rusească. Această simbioză economică a generat o simbioză politică, acesta fiind esența regimului eurasiatic ce a caracterizat stabilitatea Europei de Vest, a Germaniei emergente și a Rusiei emergente în ultimele două decenii, simbioză pe care s-a fundamentat o mare parte a prosperității vest-europene și a reconstrucției economico-militare a Rusiei putiniste. Ultimele două decenii pot fi descrise corect ca simbioză eurasiatică realizată prin cooperarea extinsă dintre Europa de Vest și Rusia. Această simbioză germano-rusă a constituit baza hegemoniei economico-germane și baza reconstrucției statului rus (controlul corporațiilor energetice fiind cheia centralizării puterii în regimul putinist).

Aceeași oameni care îl atacau violent pe Donald Trump când acesta a criticat dur pactul germano-rus sunt cei care astăzi joacă isteric sceneta clarității morale antiputiniste. Mulți s-au aliniat recent Statelor Unite doar în momentul când aceasta a reușit să de a o lovitură (aproape) letală putinismului economico-politic al Europei de Vest, când Germania /Austria sunt deocamdată în stare de denial și încearcă să compenseze moral vinovăția de a fi finanțat complexul militar-industrial putinist livrând tardiv bani și arme Ucrainei. Intelectualii occidentaliști nu înțeleg că în ultimele două decenii de existență a Uniunii Europene eurasianismul a fost o doctrină vie realizată efectiv tocmai de către statele Europei de Vest (în ciuda avertismentelor Europei de Est și ale Statelor Unite). Eurasianismul nu este așadar o ideologie din cărți ci a fost un sistem real, în bună măsură realizat în ultimele două decenii ale colaborării Europei de Vest cu Rusia prin sistemul creat și patronat de Germania și de Rusia pe care îl putem numi pactul Ribbentrop-industrial și Molotov-energetic. Desigur că astăzi occidentalii se întrec în declarații antiputiniste, însă prea târziu, când răul a fost făcut și mai ales la presiunea americanilor, nu din vreun elan interior. Astăzi Președinta Comisiei Europene este Ursulla von der Leyen. Tot Ursulla von der Leyen a fost prezentă ani de zile în guvernul Germaniei. Aceeași persoană care a patronat sistemul eurasiatic al dezvoltării Germaniei prin energia Rusească este cea care ne dă lecții de moralitate astăzi. Cei care s-au prostituat douăzeci de ani cu Rusia au devenit brusc virginii care ne dau lecții de moralitate. Ei trimit acum bani europeni în Ucraina ca să distrugă tancurile și rachetele rusești cumpărate tot cu bani europeni. Acesta este circuitul banilor. Cei care proclamă acum valorile civilizației occidentală sunt tocmai elitele „civilizației occidentale” care a finanțat cu miliarde fără număr noua tehnologie militară rusească. Prin urmare nu „putinismul”  românesc de care sunt obsedați intelectualii occidentaliști a asigurat consolidarea Rusiei, ci tocmai Occident pe care ni-l prezintă azi ca pe o virgină este cel care a fost prostituata Rusiei timp de trei decenii. Așa că să ne lase poporul și religia în pace și să ceară socoteală elitelor occidentale care s-au îmbogățit pe seama acestui uriaș comerț reciproc avantajos cu Rusia putinistă.

 1. Imoralitatea autocolonială a lui Gabriel Liiceanu

Editorul cărții lui Oliver Jens Schmitt despre Biserica Ortodoxă, patronul editurii Humanitas, a definit clar contextul și subtextul acestui text cu ocazia lansării:

„Astăzi, foarte important pentru un stat european, este să se definească, nu în raport cu valorile tradiționale și religioase, ci în primul rând cu valorile democrației de tip occidental, opuse valorilor imperialismului rusesc. Pentru prima dată în istoria Europei există o alianță a tuturor țărilor europene în jurul unor valori fundamentale precum libertatea, care au singur inamic comun, care le amenință prezentul și viitorul”.

Gabriel Liiceanu, consumat de ura față de propriul lui popor care nu este suficient de francez, englez și german, este tipul clasic de intelectual autocolonizat. El afirmă că românii nu pot fi obiectivi cu propria lor istorie, de aceea trebuie adus cineva din Imperiu să o rescrie. Neo-rollerismul (profesat de editura Humanitas prin promovarea colaboratorului Securității, Lucian Boia) devine acum perfectă autocolonizare: ca și cum partidul comunist ar fi adus direct istorici sovietici să rescrie „obiectiv” istoria națională. Teza plină de primitivism intelectual a lui Liiceanu este simplă: valorile tradiționale ale românilor sunt religioase, deci antioccidentale, deci putiniste.

Răspuns: Având în vedere demonstrația noastră că Europa de Vest a fost partener strategic al Rusiei prin pactul Ribbentrop-industrial / Molotov-energetic, moralismul fariseic al lui Gabriel Liiceanu apare în toată absurditatea lui. Nu poporul român, nu Biserica Ortodoxă Română au finanțat statul rus și complexul lui militar-industrial ci tocmai statele europene mirobolant de democratice și liberale sunt cele ce au virat miliarde de euro lui Putin. Orbirea intelectuală a lui Gabriel Liiceanu nu este depășită decât de orbirea lui morală. Trebuie să fii cu adevărat orb să tremuri că „s-a găsit putinism la beoreu” dar să nu înțelegi că putinismul economic, strategic, logistic și militar s-a clădit cu capitalul financiar al statelor europene minunat de democratice. Aceasta nu este o vagă inculpare prin asociere ci e vorba despre miliarde reale cu care Putin a reconstruit armata rusă (provenite în special din Europa de Vest, în special din Germania și Austria, dar și din Italia, Olanda sau Franța – ultima fiind o mare admiratoare a Europei de la Lisabona până la Vladivostok). Dacă Liiceanu nu distinge fantasma lui autocolonială despre o Europă ideală de Europa reală – așa cum a funcționat ea cinic în parteneriatul extins cu Rusia putinistă, asta înseamnă că el nu mai este un intelectual critic ci un om dogmatic încremenit în fantasma lui privată despre Europa. Și este un om imoral care acuză Biserica ortodoxă, care nu este vinovată de putinism, în timp ce idealizează adevăratul vinovat de finanțarea putinismului: marile state vest-europene. 

 1. Imoralitatea colonială a lui Oliver Jens Schmitt

Oliver Jens Schmitt, moralistul politic care atacă în stil colonial identitatea națională și religioasă a românilor face aceeași sugestie: că ortodoxia românească ar fi cumva „putinistă” și deci un pericol pentru „valorile occidentale”. Să verificăm! Elvețian angajat de statul austriac, Oliver Jens Schmitt trebuie să dea mai întâi un răspuns moral cu privire putinismul economico-politic al Occidentului și în speță a țărilor care l-au finanțat pe el personal. Căci „valorile liberale” doar proclamate sunt un lucru abstract, în timp ce două decenii de finanțări masive ale Rusiei de către Europa de Vest sunt un lucru concret, care se poate exprima cantitativ în tancuri, avioane și rachete rusești.

1.Despre Austria românii au avut prilejul să afle că este o piesă strategică în blocul economico-politic eurasiatic prin rolul ei preeminent în industria energetică și în industria bancară. Nici astăzi OMV și Reiffeisen nu au rupt complet legăturile cu Rusia. Austria este o placă turnantă a fluxurilor eurasiatice, dincolo de declarațiile diplomatice de moment. Altfel spus, Oliver Jens Schmitt este angajatul unui stat care perpetuează putinismul economic chiar în timpul războiului – acesta fiind putinismul care contează în realitate: financiar și militar. În loc să se ilustreze prin demolarea acestei simbioze economice austro-ruse, marele erou al liberalismului occidental luptă cu… naționalismul românesc care abia de un secol a reușit să construiască un stat pentru națiunea română după ce am scăpat de trei imperii exploatatoare: austriac, turc și rus. Trecem peste istoria genocidară a Imperiului austriac care, dincolo de mitul vienez al Mitteleuropei ascundea „pădurea spânzuraților” și afirmăm că este o practică neo-colonială crasă din partea lui Oliver Jens Schmitt să inferiorizezi cultura periferiei în numele Metropolei căci în fond Schmitt vrea să spună că românii sunt primitivi, retardați, incapabili de libertate și au nevoie de intelectuali elvețieni să îi „occidentalizeze” (ce o mai fi însemnând occidentalismul potrivit ultimei mode ideologice).

2.Nici Elveția nu este mai curată. Neutralitatea Elveției nu a fost niciodată o entitate morală ci o entitate profitabilă. Pentru naivii care reduc Elveția la stereotipurile pozitive ale democrației cantonale asezonate cu vaci violet, trebuie spus că neutralitatea Elveției este în același timp un paradis profitabil al mafioților, oligarhilor (inclusiv ruși) și evazioniștilor (megacorporativi). Curat murdar! Această structură economică a ajutat Elveția să funcționeze ca un hub euro-rusesc al fluxurilor de capital eurasiatic, adică germano-ruse. Chiar astăzi, în ciuda presiunilor americane sau englezești, Elveția continuă să protejeze și să mușamalizeze fluxuri de capital rusesc pe care, datorită secretului bancar – desigur, sacrosanct!-, nimeni nu poate să le controleze. Abia CIA mai deține anumite informații să identifice segmente de capital ale unor oligarhi ruși, însă sechestrarea provizorie a fondurilor rusești este neclară[1].

În acest context, ipocrizia crasă și deturnarea imorală a discuției de la putinismul real al Occidentului (care a finanțat peste două decenii reconstrucția Rusiei) la putinismul închipuit al Bisericii ortodoxe este o strategie profund colonială în care metropola civilizată este idealizată în timp ce periferia este inferiorizată, denigrată și culpabilizată Oliver Jens Schmitt este în fond un mic profitor instituțional al cuplajului eurasiatic austro-rusesc. El ia salar din bugetul austriac alimentat de bani rusești dar ne dă lecții de liberalism și occidentalism ca și cum valorile spirituale tradiționale ale românilor l-au ajutat pe Putin și nu tocmai valorile financiare moderne ale Europei de Vest…. Prințipuri! El apără pe cei puternici (care s-au murdărit cu putinism) dar atacă pe cei slabi care nu au făcut decât să apere religia creștină așa cum au primit-o.

 1. Europa de Vest, nu Biserica Ortodoxă Română, a ajutat financiar putinismul

În loc să se ocupe de putinismul economico-politic real ce a caracterizat simbioza eurasiatică a a Europei de Vest – totalizând mii de miliarde de euro care au re-echipat tehnologic și militar Rusia, Gabriel Liiceanu și Oliver Jens Schmitt se preocupă de … Biserica Ortodoxă Română. Oliver Jens Schmitt reproșează în mod suprarealist Patriarhului Daniel că a răspândit valorile lui Kiril: „Patriarhul Daniel s-a apropiat de patriarhul rus Kiril, unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Putin. În acest fel, BOR a sprijinit indirect propaganda antioccidentală a Patriarhiei Moscovei

Haideți să verificăm:

Câte miliarde a virat Patriarhul Daniel lui Putin? Zero.

Câte miliarde a virat Europa de Vest lui Putin? Sute de miliarde.

Estimările noastre urcă dincolo de 1000 de miliarde virate direct lui Putin de către economiile vest-europene în două decenii de simbioză economică și politică ce au asigurat liniștea regimului putinist. Deci:

Cine l-a înarmat în mod real pe Putin? Patriarhul Daniel sau „liderii occidentali” ale căror cizme le-au lins ani de zile „occidentaliștii” locali?

Cine a susținut economic consolidarea regimului putinist? Patriarhul Daniel care predica Evanghelia sau corporațiile austro-germane care virau bani lui Putin?

Cine a legitimat ca partener politic putinismul? Europa de Vest sau Biserica Ortodoxă Română? Nu cumva industria germano-austriacă și băncile elvețiene au asigurat cashul real cu care s-au construit avioanele, tancurile și rachetele rusești de nouă generație?

*

Dacă acum zece ani războiul cultural murdar se ducea hitlerizând adversarul, astăzi războiul cultural murdar se duce putinizând adversarul. În fond este ca o hârjoneală de copii idioți: cine îl face pe celălalt putinist câștigă. Dar pe fond, adevărul se obține numai când trecem de lupta murdară și fără scrupule ale unor intelectuali deveniți activiști imorali, lipsiți de onoare intelectuală, gata să profite de drama războiului pentru a-și duce luptele lor politice meschine.

[1] Sursele abundă: https://www.dw.com/en/russia-and-its-war-in-ukraine-how-swiss-financial-efficiency-helps-support-russia/a-61201507 ; https://www.theguardian.com/world/2023/mar/08/four-bankers-in-switzerland-accused-of-helping-to-hide-vladimir-putin-millions;  https://www.ft.com/content/2c7128d0-b5fc-4d1b-bf95-49a886e28d17

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

 1. 20 febr.1917. Manifestul de loialitate semnat de ierarhii ortodocși și uniți din Ardeal : “…in numele
  românimei din patrie respingem cu cea mai mare tarie afirmarea ca noi am trăit sub o dominație straina.Noi românii suntem cetățeni liberi și egal îndreptățiții ai patriei ungare…”
  Seamănă cu telegrama SF.Sinod ,adresată dictatorului in dec.1989. TRIST !
  E vremea sa ne asumam trecutul și sa încercam sa schimbam ceva. Să începem cu noi înșine și sa nu mai aruncăm vina pe alții ,

  • Padre:

   comentariu pe lângă subiect, dovadă că ati venit cu o agendă.

   era război și sub forța terorii românilor li s-a pus cuțitul la gât. Asemenea declarații protejau alti oameni.

   Ce faceți dvs. e o lașitate la adăpostul libertății oferite de statul român să faceți procese de conștiință retroactive.

   hai să vă asumați voi că Imperiul austriac a făcut genocid contra ortodocșilor care nu s-au aliniat la biserica lor politică „unită” cu imperiul iar regatul maghiar a făcut apartheid contra românilor.

 2. uitați-vă pe hartă la conducte!

  pe noi ne-au ocolit conductele alea, și culmea, toți ăia care finanțau conductele ne dau acum lecții de antiputinism.

  păi România e cea mai curată din punctul ăsta de vedere!

 3. Chiar așa!

  nu am ințeles de ce 1 an de zile am atacat in haită românii sau Biserica , doar tocmai ioropeenii virau cash fără număr, fără număr lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE