marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATERevolta polițiștilor din Franța. Mărturia unui ofițer: pentru polițiști, nu există niciodată...

Revolta polițiștilor din Franța. Mărturia unui ofițer: pentru polițiști, nu există niciodată o prezumție de nevinovăție. Ești considerat vinovat din start

Ofițeri din toată Franța desfășoară un minim de activitate, ca parte a unei acțiuni la nivel național împotriva arestării unui ofițer pentru agresarea unui protestatar, scrie The Telegraph.

Publicația prezintă această grevă prin prisma unui ofițer de poliție din regiunea Champagne, a cărui principală misiune era de a patrula orașul de dimensiuni medii în care locuiește.

Dar în ultima vreme, Olivier (44 de ani) fie conduce în mod inutil sau stă inactiv în secția de poliție.

Dacă observă o infracțiune minoră, o trece cu vederea. Singura parte a muncii sale cu care se conformă în totalitate sunt apelurile de urgență.

Ca sute de alți ofițeri din țară, Olivier a răspuns apelurilor sindicale de a efectua doar minimul de atribuții ca parte a unei revolte naționale.

Catalizatorul protestului a fost decizia unui judecător de a ține în arest un ofițer de poliție din Marsilia în loc să-l elibereze sub supraveghere, înainte de procesul său pentru agresarea unui protestatar în revoltele din Franța din luna aceasta.

Ofițerul, membru al brigăzii anti-criminalitate, este unul dintre cei patru acuzați de atacarea violentă a unui bărbat de 22 de ani din Marsilia, lăsându-l în comă cu o gaură în craniu.

Victima, cunoscută sub numele de Hedi, spune că nu a luat parte la proteste și că tocmai plecase de la serviciu când el și un prieten au întâlnit un grup de polițiști în primele ore ale dimineții de pe 2 iulie.

Ofițerii l-au împușcat în cap cu o armă de luptă și l-au bătut atât de tare încât a suferit fractura maxilarului și a pierdut o parte din vedere la un ochi.

În timp ce se afla în comă, medicii au fost nevoiți să îi scoată o mare parte din craniu, lăsându-i capul deformat.

Bătaia a fost înregistrată de camerele de supraveghere, dar ofițerii de poliție din Franța au folosit tratamentul judiciar al colegului lor drept dovadă a unei societăți care nu mai valorează munca pe care o fac și riscurile pe care și le asumă.

„De ce lucrăm doar în limitele legii? Pentru că un ofițer de poliție care pleacă dimineața de acasă s-ar putea să fie pus sub acuzare în aceeași după-amiază și apoi plasat în detenție până seara”, a declarat Olivier, care a vorbit sub protecția anonimatului, pentru The Telegraph.

„Pentru polițiști, nu există niciodată o prezumție de nevinovăție. Ești considerat vinovat din start.”

Deoarece poliția este un serviciu esențial și nu are voie să intre în grevă, sute de alți ofițeri au protestat prin prezentarea de concedii medicale, ceea ce a dus la mai puține escorte de poliție pentru suspecți în instanță și mai puțini gardieni de noapte în închisorile franceze.

Joi, ministrul de interne, Gerald Darmanin, a declarat că aproximativ cinci la sută dintre ofițeri au solicitat concediu medical sau au refuzat să lucreze.

Într-un interviu acordat La Depeche, polițiștii din Toulouse au pus, de asemenea, la îndoială decizia judecătorului de a plasa colegul lor în arest preventiv în locul arestului la domiciliu și au exprimat sentimente de „abandon”.

„Care este scopul? În afara umilinței aduse nouă și lăsând infractorii să creadă că totul este posibil?”, a întrebat un ofițer.

Nicolas, unul dintre cei 600 de ofițeri din Marsilia care au luat concediu medical, a declarat că „nu mai poate suporta” și ia în considerare să părăsească forțele de poliție.

„Nu suntem susținuți, nici ierarhic, nici politic. Așa că, la un moment dat, am spus ajunge”, a spus el postului de radio RTL.

Revoltele din Franța a izbucnit pe 27 iunie după ce un ofițer de poliție a împușcat un adolescent francez de origine nord-africană în timpul unei opriri de rutină într-o suburbie pariziană.

Dar acum, francezii discută despre presupusa victimizare a poliției în sine.

„Nu cerem să fim mai presus de lege”, a spus Olivier. „Doar cerem să fim respectați în raport cu profesia noastră. Știm că nimeni nu este mai presus de lege, dar nimeni nu este nici sub lege.”

Cu toate acestea, unii dintre ofițerii implicați în cazul Hedi nu au colaborat pe deplin cu sistemul judiciar.

„Nu există niciun ofițer de poliție care să dorească să colaboreze la anchetă, mergând până acolo încât să aibă dificultăți în a se identifica pe înregistrare”, au scris anchetatorii din Inspectoratul General al Poliției Naționale și Justiției (IGPN) în raportul lor, conform canalului de știri francez BFMTV.

Ofițerul din Marsilia – singurul dintre grup care avea asupra sa o armă de luptă – a fost plasat în detenție la cererea procurorului, pentru a-i împiedica pe acuzați să se consulte între ei.

În timp ce doi dintre acuzați au recunoscut că au avut un rol în bătaie, ofițerul aflat în arest preventiv, care este identificabil prin tricoul său, susține că nu-și amintește nimic din acea noapte, neagă implicarea sa și spune că nu se recunoaște în imaginile înregistrate.

Al patrulea ofițer susține, de asemenea, că nu își amintește nimic din noapte și, potrivit rapoartelor, a refuzat să fie fotografiat pentru identificarea victimei, invocând motive de „securitate”.

Hedi a discutat despre rănile sale în interviuri acordate presei franceze săptămâna aceasta.

„Câteodată cred că mă voi trezi, dar mă trezesc mereu cu această cap deformat, cu migrenele astea și cu vedere incertă. E greu de suportat”, a spus el pentru site-ul francez Konbini, unde apare cu noua sa înfățișare.

Unul dintre sindicatele de poliție, Unité SGP Police, a emis ulterior o listă de cereri, inclusiv un statut special pentru ofițerii de poliție aflați în detenție și anonimat pentru toți agenții care se confruntă cu acuzații legale.

„Cred că am ajuns la un punct în care sistemul judiciar și poate și poliția trebuie să evolueze. Nici noi nu suntem împotriva evoluției”, a spus Olivier, subliniind necesitatea unei mai bune pregătiri a poliției în exercitarea funcțiunilor lor.

„În Franța, au avut loc multe schimbări în ultimii ani, odată cu numărul de proteste violente, și noi suntem pur și simplu sătui.”

Înainte de revoltele din luna aceasta, forțele de poliție au trebuit să se confrunte cu protestele „vestelor galbene” și reforma pensiilor.

Dar Olivier a spus că ultimele revolte au fost cele mai grave pe care le-a trăit în cei 23 de ani de carieră și a fost șocat că acestea au ajuns în orașul său, de obicei liniștit, cu 60.000 de locuitori.

„A fost o violență pe care n-am mai văzut-o”, a spus el.

IGPN investighează în jur de 30 de plângeri împotriva poliției legate de revolte, inclusiv moartea lui Mohamed Bendriss, în vârstă de 27 de ani, și orbitul său văr Abdelkarim, în vârstă de 21 de ani, care a fost lovit de un proiectil în timpul revoltelelor.

Între timp, Valentin Gendrot, un jurnalist de investigație care a petrecut luni de zile sub acoperire ca ofițer de poliție în Paris, a spus că a fost „uimit” de recenta revoltă a poliției.

„Cred că polițiștii trebuie să-și amintească de locul lor, pentru că se pare că există câțiva ofițeri de poliție care cred că au toate drepturile, dar nicio obligație”, a spus el.

Descriind cele șase luni petrecute între polițiști în 2019, a adăugat: „Cred că unii ofițeri de poliție au un astfel de sentiment de impunitate încât cred că pot fi în același timp polițiști și să facă justiție.

Am văzut ofițeri de poliție care au făcut dreptate ei înșiși. Am văzut ofițeri de poliție capabili să comită acte de violență și să bată oameni pentru că simțeau că sistemul judiciar nu acționează suficient de rapid, că este prea blând. Deci au aplicat ei singuri justiția”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate