OPINIILet`s Make Romania's Industry Great Again!

Let`s Make Romania’s Industry Great Again!

Ucraina furniza până anul trecut 40% din uleiul de floarea soarelui în Europa. Pe de altă parte România este cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, producem mai mult decât Franța care este pe locul 2. Producem chiar și când este secetă, avem un pământ extraordinar, cu sistemul de irigații am face minuni de-a dreptul.

Dar în termenii prezentului, dacă în 1990 aveam 19 fabrici de procesare a uleiului, acum mai sunt doar cinci fabrici mari plus unele micuțe, locale. Practic la un vagon de floarea soarelui folosit în producția de ulei în România, două vagoane pleacă afară.

Momentul este o extraordinară oportunitate, dacă am avea gospodari care chiar să le pese de avuția națională. Estimarea celor două vagoane, la nivel macro, este că dacă am reuși să procesăm și cele două treimi de floarea soarelui atunci am avea un miliard de dolari la buget în plus, anual. Adică la fiecare doi ani am avea banii pe o bancă de mărimea BCR, vândută către ERSTE la două miliarde și un pic.

Bulgaria deja a luat măsuri pentru limitarea exporturilor iar Ungaria a interzis vânzările externe de cereale. În Belgia îmi spunea un cunoscut că uleiul de floarea soarelui este mai scump de săptămâna trecută cu 40-50% iar supermarketurile au băgat uleiul de rapiță ca înlocuitor mai ieftin.

Este o șansă pentru economia din România, care ar putea aduce mii de locuri de muncă și dezvoltarea economică de care avem nevoie, dacă am reuși să avem viziune și să transformăm floarea soarelui dar și alte materii prime din agricultură în produse finite. Am fost și suntem o țară agricolă, este momentul nostru să folosim acest atu, este o extraordinară direcție de investit.

Let`s Make Industry of Romania Great Again!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. Eu cred c-ar trebui să cultivăm după trebuințele noastre ceea ce-ar însemna nici jumate cît se cultivă acum iar asta dacă se cultivă cu respect față de natură nu chimic, otrăvitor cum e agricultura zis modernă. Închipuiți-vă cu cît ar fi mai frumoasă România!
  Cei ce au măcar o mică grădină știu despre ce vorbesc. Mai am suc de roșii, bulion, de acum doi ani de pe 40 m2. Familie de patru.
  Untdelemnul nu este la fel de bun precum untura de porc.
  Niciodată pînă acum o generație oamenii nu au mâncat verdețurile negătite, salate. Uni văd o legătură între începutul modei cu cruditățile peste măsură și înmulțirea anumitor boli.
  Uleiul de rapiță s-a dovedit bun la ungerea armelor. Canada a rămas la terminarea războiului cu câmpurile pline. S-au gândit să-l vîndă oamenilor sub reclama “sănătos”. De aici CANOLA, canadian oil.
  PS Nu sînt cu ecologeala, aceasta este doar deturnarea, mînjirea unui lucru bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate