marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEJurnalistul Dan Andronic crede că bătălia pentru Schengen este pierdută dintr-o eroare...

Jurnalistul Dan Andronic crede că bătălia pentru Schengen este pierdută dintr-o eroare strategică. „Austria ne râde în nas”

Austria nu este impresionată de amenințarea României cu o acțiune în justiție. Mai mult, ne spune că privește cu relaxare orice demers de acest tip, crede jurnalistul Dan Andronic, care afirmă că, deși România are acum o atitudine demnă, bătălia pentru Schengen a fost pierdută în 2022.

Acesta crede că e de potrivită schimbarea de atitudine a României în privinţa aderării la spaţiul comunitar Schengen prin politicienii care se declară fermi în a acționa în calitate de stat membru cu drepturi depline, e bine să avem o strategie ofensivă, să cerem Austriei să plătească factura aroganței, atitudine anunțată de premierul Marcel Ciolacu în cotidianul austriac Der Standard:

„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria.

Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei –  susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect.

Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”.

„Aceasta reprezintă o declarație fermă, care arată o schimbare de strategie de la momentul în care de la cel mai înalt nivel al statului ni se cerea să nu ne isterizăm, să renunțăm la boicotul firmelor austriece”, consideră jurnalistul Dan Andronic. Acesta crede că deşi s-a trecut la amenințări directe cu justiția, o atitudine corectă, demnă, bătălia pentru Schengen a fost pierdută în 2022.

„În momentul în care opinia publică românească era profund revoltată de tratamentul arogant și injust la care ne supuneau austriecii. Atunci a existat o mișcare amplă de boicotare a firmelor cu rădăcini austriece. Și eu am anunțat că nu voi mai alimenta cu combustibil de la benzinăriile cu capital austriac. Și am făcut-o până în ziua de astăzi. Pentru că sunt convins că asta este singura modalitate în care politicienii austrieci pot fi puși cu botul pe labe. Prin pârghii economice, printr-un răspuns clar: Dispreț contra dispreț!

Politicienii austrieci sunt extrem de sensibili la cererile oligarhiei economice de la Viena, nu la amenințările de la București. Îi lasă rece dacă îi chemăm la CJUE, dar îi ia cu căldură când văd că sutele de miliardele de euro care se scurg din România spre Austria sunt în pericol.

Am fost ca de obicei mai atenți cu interesele altora și oficialii dâmbovițeni au renunțat la boicot. O greșeală uriașă, pentru că 7 la sută din PIB-ul Austriei se datorează românilor, care cumpără, iau credite, consumă de la companii românești cu capital austriac. Aici am pierdut Bătălia pentru Schengen!”, a mai precizat jurnalistul într-un articol publicat de Evenimentul Zilei.

De altfel, Austria ne anunțat ieri că nu se schimbă nimic! „Ar fi nerezonabil să se stabilească o dată concretă pentru extinderea Schengen în acest moment. Aceasta este o problemă de securitate pentru toate statele europene. Noi îndeplinim o sarcină care este, de fapt, activitatea Comisiei Europene. Privim cu relaxare orice amenințare de acțiune în justiție”, a precizat Karoline Edtstadler, ministrul austriac al Afacerilor Europene.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. “Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”. Aiuritrul ăsta sigur nu citește presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate