vineri, iunie 14, 2024
ACTUALITATEJarosław Kaczyński se întoarce în guvernul polonez ca viceprim-ministru

Jarosław Kaczyński se întoarce în guvernul polonez ca viceprim-ministru

El poate fi în mod oficial subordonat primului ministru Mateusz Morawiecki, dar în realitate, Kaczyński, în calitate de lider de partid, este șeful lui. De data aceasta, Kaczyński se alătură guvernului în calitate de unic viceprim-ministru cu sarcina de a coordona activitatea miniștrilor, de obicei o slujbă asociată funcției de prim-ministru, informează Rmx.news.

Conform constituției poloneze, președintele numește oficial toți miniștrii care i-au fost prezentați de prim-ministru. În cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial, președintele Andrzej Duda l-a numit oficial pe Kaczyński ca vicepremier, acceptând demisiile celorlalți patru vicepremieri, Jacek Sasin, Mariusz Błaszczak, Piotr Gliński și Henryk Kowalczyk.

Președintele Duda i-a mulțumit lui Kaczyński pentru că și-a asumat noul rol.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Relațiile dintre Kaczyński și Duda au fost tensionate în ultimii ani. Președintele a respins unele legislații propuse de partidul de guvernământ și s-a spus că cei doi bărbați nu s-au întâlnit față în față în ultimii trei ani.

Jarosław Kaczyński a avut un mandat de viceprim-ministru responsabil pentru problemele de securitate între 2020 și 2022. În acea perioadă, el a prezidat Comitetul de securitate al cabinetului și a pilotat o reformă legislativă majoră pentru a extinde personalul militar al Poloniei și a crește cheltuielile pentru apărare. El a părăsit guvernul în iunie anul trecut pentru a se concentra pe pregătirea partidului de guvernământ pentru viitoarele alegeri.

Președintele Duda, în timpul declarațiilor sale la ceremonia de numire, s-a concentrat asupra problemelor de securitate. El a avertizat că este probabil ca Rusia să încerce să se amestece în alegerile parlamentare, care vor avea loc în această toamnă, deoarece a intervenit în alegerile din întreaga lume. Duda a spus că era de datoria guvernului să se asigure că democrația este ferită de încercările de a o submina din afara țării.

Polonia nu folosește aparate de vot în alegerile sale, iar voturile sunt numărate în secțiile de votare care deservesc secțiile electorale. Cu toate acestea, datele de votare sunt transferate electronic către organismele regionale și naționale și au existat probleme în trecut de disfuncționalități ale software-ului în sistemul care sprijină colectarea de date.

Comentatorii consideră că revenirea lui Kaczyński are ca scop unirea partidului și a guvernului în perioada premergătoare alegerilor. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) este încă în fruntea sondajelor de opinie, dar opoziția liberală condusă de Donald Tusk a redus decalajul recent, ca urmare a strângerii voturilor pentru partidele de centru și stânga mai mici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE