Klaus Iohannis a admis, într-o declarație făcută la Bruxelles, că nu există „dovezi concrete și indubitabile” asupra celor care ar fi „interferat” în online în campania electorală din România, dar că „se știe că a fost Rusia”.
„Noi ştim ce s-a întâmplat, dar cum am spus înainte, este extrem de complicat, după proceduri diplomatice, să arăţi cu degetul şi să spui: voi aţi fost. (…) Ori în cyberspace şi la atacuri maligne de acest fel atribuirea este foarte complicată. Pentru că ea se poate face numai dacă ai dovezi concrete şi dovezi indubitabile. Or în cyberspace este foarte complicat de găsit ceva indubitabil. A fost o procedură unde un atac cibernetic a fost atribuit unui stat şi cercetarea pentru acea atribuire a durat patru ani, dar, din felul în care s-a acţionat, din modul în care s-a derulat întreaga acţiune de atacuri pe TikTok, conturi pe TikTok din Rusia, atac simultan pe toate serverele care au fost prinse în numărarea voturilor, care au fost respinse, în paranteză fiind spus, deci aceste acţiuni multiple nu pot fi executate de actori individuali sau de un grup sau de un partid”, a punctat Iohannis.
El a evidenţiat că atacurile respective “au o astfel de amploare şi complexitate că numai actori statali pot face aşa ceva”.
„În zona de servicii, aceste modele de comportament se cunosc foarte bine şi se ştie cine acţionează în acest fel. Iar aici a fost Rusia”, a mai afirmat Klaus Iohannis. Afirmațiile președintelui nu corespund cu documentele desecretizate de CSAT, unde nu se menționează nicăieri identitatea „actorului statal” care ar fi intervenit.
Iohannis a mai spus că „Reacţia României a fost una imediată, puternică şi corectă şi de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener şi un membru de încredere”.
El a arătat că va explica partenerilor din Consiliul European “suficient de detaliat ce s-a întâmplat nu doar ca să înţeleagă pericolul imixtiunii ruse, ci şi să înţeleagă că România a reacţionat 100% corect şi legal, fiindcă nu peste tot, în Europa, Curţile Constituţionale au dreptul să intervină în alegeri”.