duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEIntrarea României și Bulgariei în Schengen, pe agenda Ungariei la președinția UE

Intrarea României și Bulgariei în Schengen, pe agenda Ungariei la președinția UE

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, scrie publicația bulgară Dnevnik, conform Hotnews.

„Ne-am propus să promovăm procesul de extindere Schengen și să ajungem la un consens cu privire la includerea granițelor terestre ale Bulgariei și României”, a spus ministrul pentru Afaceri Europene, Janos Boka, la Bruxelles, când a prezentat prioritățile președinției de șase luni.

Intrarea celor două țări în spațiul fără vize nu se numără printre cele șapte priorități principale ale președinției, dar Boka a enumerat-o în mod special printre sarcinile pe care Budapesta și le stabilește în timpul președinției sale rotative de șase luni.

Cele șapte priorități-cheie ale președinției maghiare:

– un nou acord european pentru competitivitate;
– consolidarea cooperării în domeniul apărării;
– oprirea migrației ilegale;
– extinderea UE;
– viitoarea politică de coeziune;
– politica agricolă comună orientată către fermieri;
– probleme demografice;

Bulgaria și România au intrat în Schengen pe calea aeriană și maritimă la sfârșitul lunii martie, iar acordul semnat de președinția spaniolă și Comisia Europeană la sfârșitul lunii decembrie prevedea că negocierile vor continua şi pentu frontierele terestre fără a se stabili un termen pentru asta.

Austria își menține dreptul de veto împotriva celor două țări, iar fostul prim-ministru bulgar Nikolai Denkov a declarat recent că Viena va aștepta să vadă cum Bucureștiul și Sofia vor face față obligațiilor ca state membre Schengen înainte de a reveni la masa negocierilor.

Belgia, care își finalizează în prezent președinția de șase luni, nu a luat inițiativa de a reînnoi negocierile cu cele două țări candidate pentru intrarea integrală în Schengen.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE