ACTUALITATEInterviu: Sunt anchetată de universitatea mea pentru că am spus că femeile...

Interviu: Sunt anchetată de universitatea mea pentru că am spus că femeile au vagin

Lisa Keogh (foto), studentă la universitatea Abertay, a vorbit cu cei de la spiked despre disputa ei absurdă cu cenzorii campusului.

Într-o lume deja suprasaturată de dispute, scandalul  „femeile au vaginuri”, de la Universitatea Abertay, s-ar putea să fie pur și simplu cel mai ridicol caz de cenzură din campusurile universitare de până acum.  Lisa Keogh, studentă la drept, la universitatea Abertay, este în prezent anchetată de autoritățile universiății pentru comentariile pe care le-a făcut la seminarii. Ea spune că colegii ei au reclamat-o după ce a afirmat că femeile se nasc cu organe genitale femeiești și că femeile transgender nu ar trebui să participe la concursurile mixte de arte marțiale. Pentru că a proferat astfel de “erezii”, este pasibilă de exmatriculare – se pare că universitatea îi decide soarta chiar azi. Am stat de vorbă cu Lisa înainte ca universitatea să  pronunțe verdictul, ca să aflăm mai multe amănunte.

spiked: Ce ai spus, de ai acum necazuri?

Lisa Keogh: Am participat la un curs online despre gen și feminism în drept. Discutam despre  egalitatea de drepturi între bărbați și femei. Am spus că sunt de acord cu drepturile egale, dar că nu ne putem aștepta la o egalitate efectivă. De exemplu, eu nu pot să ridic greutăți la fel de mari ca un bărbat. Când lucram la un service, bărbații mă ajutau, pentru că nu eram fizic la fel de capabilă ca ei. Eu eram o femeie mititică, iar ei, niște mecanici trupeși. Am drepturi egale cu bărbați, în general, dar nu pot să fiu bărbat, ca să zic așa.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După ce am spus asta, cineva din clasă m-a acuzat că  sunt misogină. Am spus că nu sunt, și au adus în discuție problema persoanelor transgender. Am spus că o femeie trans este mai puternică decât mine, pentru că eu sunt o femeie biologică. Așa că m-au întrebat cum aș defini  eu femeia și am spus că, în opinia mea, femeia este o persoană care se naște cu un vagin și are menstruație.

Toată lumea a început să vocifereze. A fost ca și cum mi-aș fi lipit o țintă pe spinare. M-am  simțit  ca și cum aș fi fost exclusă dintr-un turn de fildeș.  Și dacă aș fi spus că cerul este albastru, tot m-ar fi atacat. După cum înțeleg, au fost mai multe persoane din clasă, care m-au pârât conducerii universității.

N-am nimic împotrivă ca studenții, colegii mei, să-și exprime liber opiniile și să-și promoveze drepturile. Dar mai cred și în confruntarea de opinii. Dar dacă îi confrunți, oamenii spun că îi ataci. Ce rost are să  studiezi dreptul, dacă nu provoci dezbateri?

spiked: Cum a reacționat  universitatea?

Keogh: Am primit un e-mail în care mi se aducea la cunoștință că am fost acuzată că am ofensat și am discriminat pe cineva. Mesajul era foarte vag – nu spunea ce făcusem de fapt. Am fost chemată la audiere și anchetatoarea m-a întrebat dacă recunosc acuzațiile. Am spus că nu recunosc, decât dacă mi se spune ce anume am făcut. Mi-a zis că o să aflu  pe parcursul audierii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prima întrebare pe care mi-a pus-o a fost dacă am afirmat că bărbații sunt mai puternici decât femeile. Am spus că da. M-a întrebat dacă recunosc asta. Am spus din nou da – este un fapt că bărbații sunt mai puternici decât femeile. Nu am spus nimic de genul că nici măcar campioana mondială la ridicarea greutății nu este mai puternică decât un bărbat obișnuit. Dar un bărbat obișnuit este clar mai puternic decât o femeie obișnuită, din punct de vedere genetic. Bărbații au plămânii mai mari, inima mai mare, structuri musculare diferite de ale femeilor, oase mai dense. Așa este de când e lumea. Natura nu se va schimba doar fiindcă unora nu le place chestia asta.

Nu am făcut nimic rău. Nu am făcut nimic ilegal. Tot ce-am făcut a fost să afirm niște fapte. Și doar pentru că cineva s-a simțit jignit de ceea ce am spus, nu înseamnă că ceea ce am spus a fost jignitor. Este problema lor, dacă se simt jigniți de niște adevăruri biologice, nu a mea.

I-am spus anchetatoarei, sarcastic, că salut faptul că sunt pedepsită pentru că mi-am exercitat dreptul legal la liberă exprimare.

spiked: Abertay te va sancționa disciplinar?

Keogh: Universitatea nu a spus că mă va exmatricula, dar codul de disciplină al universității  Abertay spune că, da, exmatricularea este cea mai aspră pedeapsă pe care o poate administra. Mai este și măsura suspendării sau interzicerea de a participa la cursuri. Dar în curând urmează să=mi predau lucrarea finală. Singurul lucru pe care Abertay mi-l poate face în acest moment este să mă exmatriculeze și / sau să-mi refuze să-mi acorde onorurile. Dacă îmi vor refuza onorurile, asta îmi va afecta perspectivele viitoare. În mod evident, voi rata o mulțime de oferte de angajare.

spiked: Ai mai spus că ți s-a blocat accesul la un alt curs online – de data aceasta, de către un lector. Ce s-a întâmplat?

Keogh: La un curs online discutam despre transgenderitate,  mai exact despre faptul că bărbații sunt genetic mai puternici decât femeile. Nimeni nu asculta ce spuneam, așa că am postat un articol despre luptătorul trangender MMA Fallon Fox,  pe chat-ul Microsoft Teams. Dintr-o dată, funcția  chat a fost închisă de lector. Nu ni s-a mai permis să o folosim. Nu fusesem răutăcioasă sau obraznică. Nu am manifestat transfobie. Cu toate asta, mi s-a închis accesul.

Ai crede că un curs de drept este forumul ideal de dezbateri și de abordare curajoasă a chestiunilor delicate, tabu. Dacă nu facem asta, problemele astea vor continua să rămână așa, delicate și tabu.

spiked: Ce le spui celor care neagă faptul că libertatea de exprimare ar fi în pericol la universitate?

Keogh: Dacă credeți că nu există o problemă de exprimare liberă în campus, înseamnă că nu știți pe nimeni din universitate. Am fost destul de ignorantă în acest sens, până de curând. Nu avusesem niciun curs deschis dezbaterilor, până în trimestrul trecut. Când am început să fiu înjurată și mi s-a blocat accesul, am fost foarte contrariată. Nu credeam că problema libertății de exprimare este un mit – am crezut că este mai răspândită în SUA. Înțeleg de ce oamenii cred că este un mit, dar, vorbind din experiență, chiar nu este.

spiked: Experiența aceasta ți-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor?

Keogh: M-a întărit. Am fost stresată, dar acum sunt hotărâtă să lupt pentru un lucru în care  cred: libertatea de exprimare. Mi-a dat energie să lupt pentru ceva ce are importanță pentru mine. Libertatea de exprimare a fost întotdeauna importantă pentru mine, dar pur și simplu nu mi-am dat seama cât de importantă este, până n-am mai avut-o.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

6 COMENTARII

    • Marin: așa e, in numele științei a venit și fascism și comunismul! Dar să nu uităm că Russel a fost un comunist ordinar care il lăuda pe Lenin și ca orice lichea s-a răzgândit numai cand a venit celălalt val.

      • Da, insa tocmai de aceea trebuie sa nu uitam istoria si ganditorii acelor vremuri. cine uita istoria este condamnat sa o repete. scrierile lui sunt extrem de actuale acum. si nu numai ale lui… Singura mea speranta sunt tinerii – pana nu-i „vaccineaza” (#spalati pe creieri prin otravire). Sper ca prin ei poporul roman si Romania sa aiba o sansa… Multumesc.

  1. E incredibil totusi ce teme de cursuri sunt mai nou la universitatile de drept din occident!
    Imi par chestiuni pur propagandistice si ideologice. E fix ca in comunism. Nu esti de acord cu ideile partidului ajungi ultimul paria! Fantastic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...