luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEMinisterul Justiției propune o „lege a fugarilor”, în contextul creșterii numărului condamnaților...

Ministerul Justiției propune o „lege a fugarilor”, în contextul creșterii numărului condamnaților care fug din țară

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului penal – „o lege a fugarilor” – prin care se propune ca persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunțarea sentinței să primească în plus o pedeapsă pentru evadare, de până la 3 ani, conform Agerpres.

„Ca răspuns la creșterea numărului de condamnați «fugari», Ministerul Justiției propune modificarea punctuală a Codului penal, pentru a întări funcția de exemplaritate a pedepsei și a apăra încrederea în Justiție, printr-o «lege a fugarilor».

Ca răspuns la numeroasele cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate se sustrag executării pedepsei, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea art. 285, alineatele 3, 4 și 5, al Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prezentul proiect de lege nu vizează o deficiență a Codului penal în forma sa în vigoare, ci reprezintă o modificare de politică penală în contextul criminologic prezent descris în continuare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsa de respect față de lege și Justiție.

În contextul în care cazurile de sustragere de la executarea unei pedepse principale erau relativ izolate, au fost apreciate a fi suficiente mecanismele de cooperare judiciară internațională în materie penală – fie că este vorba de cooperarea cu state membre ale UE (care se face pe baza legislației unionale sau pe baze bilaterale), fie de cooperarea cu state terțe (caz în care sunt aplicabile convențiile internaționale în materie sau pe baze bilaterale), pentru a aborda situațiile în care persoanele condamnate «fugeau» de lege, sustrăgându-se autorităților de aplicare a hotărârilor judecătorești definitive penale”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Justiției.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Elena Udrea, Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Alina Bica, Daniel Dragomir, Cristian Rizea, Marian Zlotea sau fostul deputat UDMR Olosz Gergely se află pe lista „fugarilor” care au reușit să părăsească România înainte de a fi condamnați la închisoare pentru fapte de corupție.

În ciuda faptului că a fugit din țară, Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria în România pentru a-și ispăși pedeapsa definitivă de 6 ani de închisoare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Faină lege! Numai să nu se grăbească cu ea, doar n-au trecut decât vreo treizeci de anișori de când fugeau arabi cu numele Hamdi peste graniță, și reveneau ca Ali după un concediu pe plajele din Tunisia.Erau interfețele furtului executa de către tovarăși din secu și pcr, mari “oameni de afaceri” azi. Azi, nu se mai ascund cei de la plâcintă, fură direct,”pe persoană fizică” vorba doctorului primar din sectorul 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE