duminică, februarie 5, 2023
OPINIIIntelectuali diplomatici

Intelectuali diplomatici

Să ataci comunismul e ușor, mai ales cel din perioada anilor 50, cu lagăre politice și lipsirea de libertăți elementare, să ataci excesele corectitudinii politice e iarăși relativ ușor, mai ales că există și intelectuali occidentali consistenți care o fac și ai avea o companie agreabilă în care să te regăsești. Dar să ataci abuzurile și încălcările drepturilor omului care se fac în numele eradicării pandemiei e ceva mai dificil, căci oricând riști să fii asociat cu Șoșoacă, iar acesta se pare că este supremul rău de care se feresc intelectualii de dreapta ai patriei noastre.

Răul din formele deja cristalizate este deja încheiat, el nu mai seduce pe nimeni, a devenit muzeal, îl luăm în considerare ca să îi cinstim pe cei care i-au rezistat cu demnitate și să ne ferim de o repetare a lui. Dar răul are prostul obicei și capacitatea de a lua alte și alte forme, iar cine le condamnă și se concentrează pe cele vechi și deja încheiate, riscă să nu le recunoască pe cele noi. Nu zic că formele noi ar fi mai grave decât cele vechi, că stalinismul anilor 50 ar fi mai blând decât ceea ce ni se pregătește azi. Dar stalinismul este deja mort, în timp ce răul în noile lui forme se află în prezent, este viu și ne afectează. Poți fi un mare inamic al dictaturii comuniste și total miop în fața dictaturii care ni se pregătește acum. Sau poți, diplomatic, să te abții să ai o poziție fermă până când vezi încotro se îndreaptă lucrurile, și să te pronunți doar când devin clare, cu toată dibăcia și rafinamentul pe care ți le oferă cultura înaltă de care dispui. Dar nu vei mai fi credibil pentru cei care credeau în tine. Pentru că ai nevoie de o îndrumare pentru situația dificilă de acum, ce a fost e deja istorie, nu te mai afectează, nu-ți mai pune întrebări. Poate fi obiect de studiu, dar nu de opțiune imediată.

Istoria se repetă, dar în forme oarecum schimbate, ca să-i înșele, dacă poate, chiar și pe cei aleși. Și poate!

În ultimii doi ani, de când s-a declanșat nebunia pandemiei din cauza unui virus respirator, nimic nu a mai rămas la locul lui. Se insistă pe vaccinare, cu toate că e clar acum că nu poate opri nici îmbolnăvirea, nici transmiterea bolii, iar uneori nici măcar decesul. În loc să caute să protejeze persoanele vulnerabile, bătrânii și cei cu comorbidități, autoritățile din toate țările au impus un vaccin ale cărui efecte secundare încă nu se cunosc bine, dar ar putea fi dramatice. Față de numeroasele cazuri de miocardită apărute brusc la sportivi (ei sunt mai vizibili), dar sunt cazuri numeroase și în rândul populației obișnuite, au ales să tacă.

Impunerea certificatului verde, amenințarea cu desfacerea contractului de muncă pentru nevaccinați, nepermiterea accesului în instituții, magazine, restaurante sunt clar încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești.

Exista o așteptare ca intelectualii care și-au făcut un crez din apărarea libertății să intervină și de data aceasta. Existau oameni care aveau nevoie de cuvântul lor. Le-au citit cărțile, i-au ascultat în conferințe, opțiunile lor culturale și politice au influențat opțiunile celor care i-au admirat. Așteptau, și de data aceasta, cuvântul lor izbăvitor. Ei încă preferă să stea într-o rezervă strategică.

E simplu să combați fantome ale trecutului, pentru că acestea sunt deja moarte și nu riști mai nimic. Viața trăită îți aduce în față noi chipuri ale înfruntării cu răul, și în fața lor trebuie să înțelegi și să te decizi. Aici se desfășoară examenul moral pe care îl ai de dat. Toate celelalte sunt, cel mult, o pregătire.

Am văzut persoane care s-au vaccinat pentru că au crezut de cuviință că e mai bine pentru sănătatea lor să se vaccineze. Aveau o vârstă mai înaintată, factori de risc sau pur și simplu așa au preferat. Dar n-au rămas blocate în lauda vaccinului. Au observat și s-au pronunțat împotriva abuzurilor la care sunt supuși nevaccinații. Deci ar fi o atitudine perfect coerentă să susții că vaccinul este benefic, dar să te opui măsurilor nedrepte la care sunt supuși cei care sunt forțați să se vaccineze. Probabil că și în România s-ar fi adoptat obligativitatea vaccinării dacă numărul de vaccinați ar fi fost mai mare. Așa însă, și-au dat seama că o impunere ar fi lăsat țara fără salariați, ar fi trebuit să dea afară majoritatea personalului, și atunci ar fi fost paralizată întreaga activitate. Asta a fost șansa noastră. În Franța însă, unde vaccinații sunt peste 80% (încă) președintele Macron și-a propus să-i enerveze pe nevaccinați până când vor ceda. Și, atunci când măsurile împotriva pandemiei nu reușesc, nevaccinații sunt un țap ispășitor ideal asupra căruia să se reverse mânia populară.

Înțeleg că lucrurile pot fi dificile, poți ezita, poți să stai mult în cumpănă până te decizi. E riscant să ai o părere față de evenimente în mișcare, poți să dai greș, și să ai opțiuni pe care viitorul să le dezmintă. Sunt argumente și pentru sănătatea publică, și pentru o dictatură sub pretext medical. Dar, odată ce abuzurile devin evidente și alegi să taci, devii părtaș al lor. Exista o așteptare de la acei intelectuali care susțin libertatea, anticomunismul, tradiția creștină, să ia poziție față de abuzurile care se produc sub pretextul apărării sănătății. Majoritatea dintre ei au ratat momentul. Dar niciodată nu e prea târziu. Poate vor fi pe fază data viitoare.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

 • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
  De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. Diplomatici și dilematici, căci “the smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum”. Și-asta tocmai Chomsky s-o observe…
  Se aplică și conservatorilor vaccinați care-și permiteau mândri și împăciuitori dubii comode cu privire la vaccin, dar doar în privința eficienței, nicidecum a siguranței sau măcar a gratuit-ului și datoriei publice aferente. Chiar de-ar mima acum indignarea față de restricții, ce-i mai mână pe ei în luptă? Evident n-o să-și lase certificatele nefolosite ca să înțeleagă cum e, doar o să-și facă reclamă profitând de ultimul trend rebel-permis, ba-i mai și vor opri și mustra creștinește pe sătuii cărora li s-a luat și chiar ar face ceva.

 2. Buna alegere pentru poza.
  Puteti sa il adaugati si pe Baconschi? Sau pe Paleologu? Sau pe Papahagi? Sau pe Plesu, Liiceanu si Voinescu?
  Nu stiu cum se face, dar astia sunt fix aia ai lui Basescu.

  Exceptie face domnul Neamtu (de laudat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate