ACTUALITATEPatriarhul Daniel: Oamenii se scuză adesea că sunt prea ocupați cu lucruri...

Patriarhul Daniel: Oamenii se scuză adesea că sunt prea ocupați cu lucruri trecătoare și nu răspund întotdeauna chemării lui Dumnezeu la mântuire

Fiecare om răspunde diferit chemării lui Dumnezeu la cină, adică la mântuire, însă oamenii găsesc adesea scuze pentru a nu participa la slujbă la biserică sau pentru a nu se spovedi mai des, a spus Patriarhul Daniel în cuvântul rostit, duminică, despre Pilda celor poftiți la cină.

Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sf.  Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din București.

Patriarhul Daniel a explicat, potrivit Basilica.ro, că Pilda celor poftiți la cină, ce s-a citit duminică, „se referă la istoria Mântuirii” și „la faptul că fiecare dintre noi adesea răspundem diferit la chemarea lui Dumnezeu la cină, adică la prânzul Împărăției Cerurilor, la mântuire”.

Evanghelia prezintă modurile în care omul „se scuză, fiind prea ocupat cu lucruri trecătoare și limitate și refuză chemarea de a participa la Cina Împărăției Cerurilor”, a menționat Patriarhul Daniel, potrivit sursei citate.

„Constatăm că și noi, creștinii, adesea ne scuzăm. Nu răspundem întotdeauna chemării lui Hristos adresată prin Biserică, prin slujitorii Lui, și găsim scuze de a nu veni la biserică cu regularitate, de a nu ne spovedi, de a nu ne împărtăși mai des, de a nu săvârși binele”, a subliniat părintele patriarh.

Refuzând participarea la această Cină euharistică la care suntem chemați, pierdem promisa bucurie a comuniunii cu Dumnezeu, a avertizat el.

„Evanghelia aceasta este rânduită de Biserică a fi citită mai ales în Postul Nașterii Domnului, ca îndemn la spovedanie și împărtășire mai deasă și ca pregustare a bucuriei din Împărăția Cerurilor, pentru că Sfânta Euharistie este arvuna vieții veșnice și este o bucurie a viețuirii lui Hristos în noi și a noastră în Hristos”, a încheiat Părintele Patriarh.

***

Pilda celor poftiți la cină

„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om oarecare a făcut cină mare și a chemat pe mulți; și a trimis la ceasul cinei pe slujitorul său ca să spună celor chemați: Veniți, că, iată, toate sunt gata! Și au început toți, câte unul, să-și ceară iertare. Cel dintâi i-a zis: Am cumpărat un ogor și trebuie să ies ca să-l văd; te rog, iartă-mă. Și altul a zis: Cinci perechi de boi am cumpărat și mă duc să-i încerc; te rog, iartă-mă. Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni. Și, întorcându-se, slujitorul a spus stăpânului său acestea. Atunci, mâniindu-se, stăpânul casei a zis: Ieși îndată în piețele și ulițele cetății, și pe săraci și pe neputincioși, și pe orbi și pe șchiopi adu-i aici. Și slujitorul a zis: Doamne, s-a făcut precum ai poruncit, și tot mai este loc. Și a zis stăpânul către slujitor: Ieși la drumuri și la garduri și silește-i să intre, ca să mi se umple casa, căci zic vouă: Nici unul din bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea”. Ev. Luca 14, 16-24

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...