ACTUALITATEÎntâlnire diplomatică tensionată între S.U.A. și China

Întâlnire diplomatică tensionată între S.U.A. și China

Dialogul diplomatic direct la nivel înalt între China și S.U.A. sub noua administrație a președintelui american Joe Biden a început dur joi în Anchorage, Alaska. Ambele părți și-au criticat vehement politicile, într-o imagine rar vizibilă a nivelului la care se află tensiunile bilaterale, comentează vineri Reuters și BBC, citate de Agerpres.

„Vom discuta despre cele mai profunde preocupări ale noastre față de acțiunile Chinei, incluzându-le pe cele din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile informatice împotriva S.U.A., coerciția economică asupra aliaților noștri”, le-a comunicat secretarul de stat american Antony Blinken omologilor chinezi, într-un schimb de formalități în fața camerelor care a durat mai mult decât de regulă.

„Fiecare din aceste acțiuni amenință ordinea bazată pe lege care menține stabilitatea globală.”, a precizat șeful statului american.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Criticilor și cererilor de reformă adresate Chinei le-a răspuns șeful diplomației chineze Yang Jiechi, cu un discurs de 15 minute în chineză (timp în care partea americană aștepta traducerea), în care a criticat „democrația fragilă a S.U.A.”, „tratamentul inadecvat aplicat minorităților” și „politicile lor externe și comerciale”.

„Statele Unite își folosesc forța militară și hegemonia financiară pentru a exercita jurisdicție extrateritorială și a ține sub control alte țări.”, a declarat, printre altele, diplomatul chinez.

Declarațiile oferite presei au durat mult mai mult decât se obișnuiește la astfel de întâlniri oficiale (peste o oră, în loc de câteva minute), cele două părți contrazicându-se chiar și în legătură cu momentul în care presa să părăsească încăperea.

„Delegația chineză pare să fi venit cu abordare grandomană, centrată pe teatru și dramatism în detrimentul substanței. Prezentările diplomatice exagerate se adresează frecvent audienței interne”, a declarat un oficial american prezent la întâlnire.

Noua administrație democrată americană a pus accent mai puternic pe „valorile democratice și pe alegațiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului” comise în China. Aceasta, deopotrivă, se opune ferm interferenței Statelor Unite în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...