marți, iunie 6, 2023
ACTUALITATEPrimăria lui Emil Boc dă jos Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor...

Primăria lui Emil Boc dă jos Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, sfințit în urmă cu 25 de ani. Crucea mai fusese dată jos doar de hortiști și de comuniști

Crucea de pe Cetățuie, un Monument dedicat Eroilor Neamului, realizat și inaugurat în 1997, va fi înlăturat de către Primăria Cluj Napoca. Motivul, Monumentul nu își mai are loc în proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia, aprobat de autorități, informează Napoca News.

„Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Reamintim, în context, că istoricul ardealean Ionuț Țene atrăgea atenția că tot mai multe simboluri românești dispar din orașele din Vestul țării.

Statui lui Avram Iancu din Turda a fost dată jos. La Oradea, primarul Bolojan a scos din centrul orașului statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. La Târgu Mureș s-a inaugurat o statuie a lui Iancu de Hunedoara care are inscripții doar în maghiară.

La Alba-Iulia s-a dezvelit de curând, în prezența președintelui Ungariei, statuia principelui Gabriel Bethlen, cel care prigonea românii din Ardea. La Sibiu, a avut loc dezvelirea statuii lui Samuel von Bruckenthal, guvernatorul sub care au fost uciși Horea, Cloșca și Crișan.

Doar comuniștii și ocupanții unguri au dărâmat Crucea de pe Cetățuie

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor”, scrie Napoca news.

Crucea de pe Cetățuie a continuat o tradiție interbelică, când la dorința istoricilor clujeni români s-a amplasat o cruce pe Cetățuie, care a fost aruncată în aer de hortysti în toamna lui 1940, după Dictatul de la Viena.

Proiectul de amenajare prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum și realizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului.

În incinta fortificației se propune amenajarea unei zone centrale pietonale cu suprafața de călcare din agregate stabilizate legate.

Valoarea totală estimată a investiției este de 180.144.275,82 lei + TVA, suma finală fiind de 206.472.421,66 lei.

Calendarul lucrărilor

Într-un răspuns la o solicitare a presei locale, Primăria Cluj-Napoca și reprezentanții asocierii care a câștigat prouiectul de reabilitare a Cetățuii -METAPOLIS ARCHITECTS, ATELIER MASS SI ANA-MARIA HORHAT, au oferit detalii privind calendarul estimativ al lucrărilor care este următorul:

„În prezent așteptăm derularea procedurilor de expropriere. Urmează finalizarea Planului Urbanistic Zonal, ce va fi predat în termen de 30 de zile de primirea ordinului de începere de la Municipiu. După aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza Documentația pentru Autorizarea executării lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 zile. După eliberarea autorizației de construire se va finaliza Documentația Tehnică de Execuție în termen de maxim 120 zile.

Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu zisă. Termenul estimate pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere de la municipiu”, se arată în informarea publicată de Cluj24.ro.

Astfel, ”proiectul prevede înlăturarea ansamblu reprezentat din scările, soclul si construcția propriu-zisă a crucii, pentru restaurarea și punerea în valoare a bastionului Sud-Estic a Fortificației Vauban, actualmente ilizibil datorită acestei construcții”, informează Cluj24.ro

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

  1. Olteanul Anania a fost TURNATOR LA SECU’, si SPION al olteanului Ceausescu in comunitatea romaneasca din SUA! Ce obraz aveti voi sa promovati ceva legat de el si de bronzatul banatean Funar, complicele la Cluj al iliescului criminal?
    Cand a trecut grecul fals-Patrascu cel de la 1600, prin Oradea-Mare? NICIODATA! Pentru ce sa-i tii statuia acolo? Asa, de kiki? Oradea-Mare il are in istoria sa pe Stefan Josika, cancelarul roman al Transilvaniei care a promovat la 1595, impreuna cu Vaticanul, ideea adunarii Transilvaniei, Moldovei si Valahiei sub acelasi sceptru, intr-un conglomerat anti-otoman, si a facut-o cu ajutorul lui Sigismund Bathory! Ideea asta n-a avut nici o legatura cu grecul fals-Patrascu, care a fost cooptat ultimul, fiindca nu prezenta incredere, ca era omul otomanilor! Si care a trebuit sa mearga la Alba-Iulia si sa-i pupe cizma lui Bathory, ca sa fie acceptat CA VASAL! Aaah, ca apoi grecul a trecut in tabara habsburgica, fiindca de acolo avea mai multi bani si promisiuni de marire, asta e altceva, si nimic legat de “uniri” si alte minciuni moderne. Campania din 1600-1601 a facut-o cu oamenii (mercenari!), banii, si la ORDINUL Casei de Austria, CATOLICA (de-aia i-au castigat secuii batalia de la Selimbar!), aflata in razboi cu REFORMATII unguri din Transilvania. Grecul a fost doar un pion neinsemnat, o unealta prin care Casa de Austria si-a indeplinit o parte dintre obiective, si pe care apoi austriecii l-au eliminat cu ajutorul condotierului ITALIAN (albanez , de fapt, din comunitatea refugiata in peninsula de sub otomani, ca sa evite islamizarea) Basta si a mercenarilor lui valoni. Asa ca, continuati sa-i injurati pe unguri ca l-ar fi omorit pe “olteanul” fals-Patrascu, ca sa rida lumea de voi, asa cum meritati, ca nu va stiti istoria, ca o cititi din insailarile olteanului Balcescu si a panaitescului (ce-o mai fi, si ala…).

  2. Boc e un utecist pe care l a prins Revoluția in plină ascensiune și a făcut ce a invățat de la comuniști, să se invartă după val. Azi e băsescu, maine e iohannis. Acum e cu valul progresist… unde e puterea. Dar i se va umple și lui paharul o să vedeți.

  3. ar fi bine, dupa un astfel de act va vedea si Boc saracul puterea lui Dumnezeu si a Sfintei Cruci. Sa dai asa cruce mare jos e semn de mare tupeu in fata Domnului, care nu va ramane nepedepsit.

  4. Să-nțeleg, deci, că nici nu se pune problema relocării măcar, ci direct “înlăturării” monumentului, adică a aruncării la gunoi, că-i nu-știu-ce zid “ilizbil” prin spate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate