ACTUALITATE Încrederea românilor în autorități, zero: Numerarul în circulaţie în 2020, la un...

Încrederea românilor în autorități, zero: Numerarul în circulaţie în 2020, la un maxim istoric

Numerarul din economie a urcat până la un vârf de aproape 88 mld. lei la sfârșitul lunii noiembrie 2020, după o creștere de 19% comparativ cu nivelul din aceeași perioadă din 2019, după cum arată datele centralizate de Banca Națională, citate de ZF.

Publicația financiară confirmă ceea ce a spus și jurnalistul economic Adrian Panaite, în cadrul podcastului „PoveștiR3”, săptămâna trecută.

În termeni nominali, aproximativ 14 miliarde de lei au intrat în economie în ultimul an.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la aproximativ 8,5% din PIB în 2020.

Ritmul de creștere al numerarului este mult peste rata inflației, care a oscilat în 2020 în jurul a 2-3%.

Față de nivelul din octombrie 2020, numerarul în circulație s-a majorat în noiembrie cu 1,8 mld lei, respectiv cu 2,1%.

Criza sanitară provocată de pande­mia de COVID-19, care a răspândit panică şi turbulențe la nivel internațional, a generat tensiuni şi în domeniul mo­netar, bancar şi financiar, cu retra­geri mari de numerar de la bănci, salturi ale dobânzilor sau instabi­li­tate a cursurilor de schimb.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Preferința pentru lichiditate este spe­cifică perioadelor de criză.

Un moment de referință din 2020 a fost luna martie, când s-a înregistrat o majorare a retragerilor de numerar de la bănci în contextul panicii aduse de criza coronavirusului. Astfel, oamenii, în special cei cu venituri mici, au retras cash de la bancomate ca să aibă resurse financiare la dispoziție, având în vedere şi carantina impusă de autorități.

De precizat că autoritățile au recomandat, pe tot parcursul anului trecut, folosirea plăților electronice în detrimentul numerarului. Aceeași recomandare este în vigoare și în 2021.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 11.305 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite