luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEÎncepe ofensiva ucraineană? Vladimir Putin a anunțat instituirea legii marțiale în cele...

Începe ofensiva ucraineană? Vladimir Putin a anunțat instituirea legii marțiale în cele patru regiuni anexate de Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută şi a acuzat Kievul că respinge „orice propunere de negociere”, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

El a decretat astfel şi o „mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

„Lucrăm pentru a rezolva sarcini foarte complexe şi ample, în sensul asigurării unui viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a subliniat Putin.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marţiale în aceste patru entităţi constitutive ale Federaţiei Ruse. Va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat”, a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Armata ucraineană încearcă în special să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.

Comandantul operaţiunilor militare ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat la rândul său că situaţia trupelor ruse pe frontul ucrainean este „tensionată”. „Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră”, folosindu-şi „toate rezervele” pentru contraofensivele din est şi sud, a rezumat comandantul rus.

Generalul a mai spus că nu caută un ritm ridicat al avansurilor, ci „măcinarea lentă a inamicului”. Surovikin a mai acuzat Ucraina că trimite forțele de apărare teritorială la moarte, aruncându-i în prima linie a ofensivei.

„Ca să prevină scăparea lor de pe front, autoritățile ucrainene folosesc echipe de pedepsire formate din naționaliști care-i împușcă pe toți cei care încearcă să plece de pe câmpul luptă”, a zis Surovikin, citat de Tass.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Trecem peste știrea în sine, deși e numai bună de reîncălzit supița de resturi cu groazele nucleare, căci acum ăștia chiar întrec măsura atacând teritoriu legitim rusesc, nu? Trecem și peste fondul declarațiilor, în fond eternul “hoții strigă hoții” cu ăilalți care și-ar trimite poporul deampulea la moarte (ca să-și apere țara) și nu ei înșiși, sau cu deja celebrele batalioanele cecene care, în dulcele stil clasic, să-i împuște pe-ăia de fac cale-ntoarsă.
    Dar ne oprim totuși asupra forma declarației, anume “autoritățile ucrainene folosesc echipe de pedepsire formate din naționaliști” și încercăm să ne amintim măcar de o declarație, una singură, în care să nu se smiorcăie fie de naziști, fie de fasciști, fie de naționaliști, fie de vreun cuvât inventat cu -fobie în coadă (de parcă ar fi vorba de frică, nu de silă).
    Ca apoi inevitabil să ajungem să ne minunăm de câtă gimnastică mentală le trebuie unora să vadă la ăștia ceva diferit de exact același discurs care vine din Vest, fix aceleași bălării cu fasciști, naziști, naționaliști, homofobie, rusofobie. Asta ca să nu mai zic și cât își laudă Putin imperiul multicultural și aportul benefic al fiecărei naționalități și cum fiecare trebuie să se simtă ca acasă și să zici că “Rusia e pentru ruși” e tribalism primitiv dăunător. Adică tocmai “diversity is our strength”. Noroc că au PR bun și prinde la dudui și “patrioți” pe Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE