vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEÎn timp ce în SUA e vârf de lance în lupta pentru...

În timp ce în SUA e vârf de lance în lupta pentru drepturile minorităților, compania Nike e acuzată că este complice la utilizarea muncii forțate a uigurilor din China

Asociația uigurilor din Franța a intentat săptămâna aceasta un proces împotriva Nike pentru „practici înșelătoare și complicitate la ascunderea muncii forțate”, a confirmat grupul pentru Euronews.

Compania este acuzată că a subcontractat fabrici chineze care utilizează muncă coercitivă împotriva membrilor comunității uiguire. Nike a respins acuzațiile.

Potrivit unui raport din 2020 al Institutului australian de politici strategice, „peste 80.000 de uiguri au fost transferați din Xinjiang pentru a lucra în fabrici din China între 2017 și 2019, iar unii dintre ei au fost trimiși direct din lagărele de detenție”.

„În condiții care sugerează puternic munca forțată, uigurii lucrează în fabrici care se află în lanțurile de aprovizionare a cel puțin 82 de mărci la nivel mondial bine cunoscute din sectoarele tehnologiei, îmbrăcămintei și auto”, se arată în raport.

În timp ce majoritatea companiilor enumerate în raport s-au angajat de atunci să-și taie legăturile cu fabricile acuzate că folosesc muncă forțată, militanții spun că acest lucru nu a fost cazul pentru Nike.

Nike a respins acuzațiile de muncă forțată într-o declarație trimisă vineri Euronews, compania spunând că este dedicată producției etice și responsabile și că susține standardele internaționale de muncă.

„Nu am găsit dovezi privind angajarea uigurilor, sau a altor minorități etnice”, a spus Nike.

În Statele Unite, compania Nike se află în prima linie a luptei pentru „justiție socială”, mai ales prin angajarea fostului jucător de fotbal american, Colin Kaepernick (foto), ca imagine a brandului. Kaepernick a devenit faimos pentru gestul său de a îngenunchea atunci când se intonează imnul Americii, în semn de protest pentru „rasismul” și „brutalitatea poliției” față de cetățenii de culoare din această țară

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE