miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEÎn sfârșit: Guvernul Ucrainei anunță OFICIAL că renunță la așa-zisa „limbă moldovenească”...

În sfârșit: Guvernul Ucrainei anunță OFICIAL că renunță la așa-zisa „limbă moldovenească” și oprește tipărirea oricăror manuale care nu respectă această decizie

Guvernul Ucrainei a anunțat, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, că renunță definitiv la așa-zisa „limbă moldovenească” și că de-acum înainte, în locul său se va folosi „limba română”, informează Bucpress.

Conform sursei citate, „se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne”.

„Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de “limba română” în loc de “limba moldovenească” în Ucraina.

În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”, se precizează în comunicatul Guvernului Ucrainei, publicat pe siteul său oficial.

Limba română își reintră în drepturi

În ceea ce privește manualele publicate, cu așa-zisa „limbă moldovenească”, Guvernul Ucrainei a precizat că ele au fost publicate înainte de luarea deciziei și că se va opri imediat tipărirea lor.

„Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de “limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română”, a precizat executivul de la Kiev.

Aceasta este prima confirmare oficială a anunțului făcut acum o lună de premierul Ciolacu, privind renunțarea Ucrainei la așa-zisa „limbă moldovenească”.

La vremea respectivă, R3media a fost prima publicație care a sesizat că, de fapt, declarația premierului Ciolacu nu era susținută de niciun document al părții ucrainene.

Între timp, același lucru a fost remarcat oficial și de românii din Ucraina, dar și de către o parte a mass-mediei.

În ultimele zile, mass-media centrală a preluat plângerile românilor din Ucraina cu privire la apariția unor manuale noi din așa-zisă „limbă moldovenească”, ceea ce a forțat declanșarea unei reacții de la București și de la Kiev.

Odată cu implementarea acestei decizii, limba română va deveni, oficial, a treia limbă ca număr de vorbitori din Ucraina, după cea ucraineană și rusă.

Având în vedere posibilul exod al populației din Ucraina, inclusiv vorbitoare de limba rusă, s-ar putea ca ponderea limbii române să crească, în realitate.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate