miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATEPremierul Ciolacu, despre manualele în așa-zisă „limbă moldovenească” tipărite de Ucraina: M-am...

Premierul Ciolacu, despre manualele în așa-zisă „limbă moldovenească” tipărite de Ucraina: M-am umplut de nervi!

Premierul Marcel Ciolacu insistă că documentele prin care Ucraina ar renunța la așa-zisă „limbă moldovenească” există, însă a recunoscut că imaginile cu manualele școlare care se tipăresc în continuare în Ucraina l-au umplut de nervi.

Într-o intervenție la un post de televiziune, premierul Ciolacu a comentat informațiile privind manualele în „limba moldovenească” care sunt tipările în continuare în Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu susține că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut „limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său”, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război, notează Agerpres.

„Haideţi să spunem tot adevărul. În momentul în care prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a venit la Bucureşti, am avut discuţia în ceea ce priveşte limba moldovenească şi am stabilit ca şi prioritate în agenda românească. Agenda ucraineană avea alte priorităţi. (…) M-am întâlnit cu preşedintele Zelenski la Atena, când am avut întâlnirea cu prim-ministrul Mitsotakis, cu premierul Bulgariei, şi cu preşedinta Comisiei Europene, unde am avut o discuţie şi mi-a spus: ştiu, mi-a spus Denis de această problemă (…) n-am nicio problemă, nu e o prioritate pentru mine, înţeleg, în schimb, contextul, mai mult că Republica Moldova şi ea şi-a schimbat, nu mai există limba moldovenească pe teritoriul Republicii Moldova, e numai limba română.

Când am plecat cu colegii mei din Guvern şi am avut şedinţa comună de guvern, la mijlocul şedinţei comune de guvern, cu noi la masă au venit toţi miniştrii ucraineni, au ţinut şedinţă de guvern şi au legiferat prin decizia guvernului că limba oficială pe teritoriul Ucrainei este limba română. Pe urmă a intrat să fie pus în aplicare”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a explicat în continuare că Ucraina este o ţară în război.

„Noi vorbim de o Ucraină în război. Aseară m-am umplut de nervi, am adormit pe la 1,30. Am sunat şi în Ucraina, cum era normal. Am pus şi consilierul de politică externă să dea telefoane să vadă ce se întâmplă (…). Şi am aflat adevărul. Acele manuale fuseseră date la tipărit. Repet, vorbim de o ţară în război, pe o anumită zonă. Unele au fost modificate, dar Ucraina a recunoscut oficial”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat dacă, din cele arătate, concluzia este că e vorba de „o problemă logistică faptul că nu au putut să tipărească manuale noi”, premierul a confirmat: „Normal”. Pentru a-şi întări spusele, acesta a adăugat, cu referire la decizia guvernanţilor de la Kiev privind recunoaşterea limbii române: „Avem toate documentele”.

Reamintim că Ucraina publică în continuare manuale din așa-zisa „limbă moldovenească”, deși acum o lună, premierul Marcel Ciolacu anunța că a obținut din partea Kievului „inexistența limbii moldovenești”.

Așa cum arăta R3media atunci, declarațiile premierului nu erau susținute de niciun document al părții ucrainene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate