ACTUALITATEGuvernul trebuie să declare zi de doliu național în memoria lui Patzaichin...

Guvernul trebuie să declare zi de doliu național în memoria lui Patzaichin și Caramitru

Guvernul României ar trebui să declare zi de doliu național în memoria celor doi mari români care au pierit pe 5 septembrie:Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.

Aceasta este opinia jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob. El argumentează prin serviciile aduse României de către cei doi mari oameni și prin faptul că România nu și-a onorat niciodată valorile așa cum fac alte țări.

„Fatidica zi de 5 septembrie 2021 a făcut ca România să piardă doi monștri sacri, ai sportului și ai culturii. S-au stins în decurs de cîteva ceasuri negre marele canotor Ivan Patzaichin și reputatul actor Ion Caramitru, director al Teatrului Național și figură de prim rang a Revoluției române.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În orice țară normală, această zi neagră ar fi urmată de doliu național, măcar 24 de ore.
Țările civilizate aduc, prin funeralii de stat, un ultim mare omagiu personalităților deosebite, care au însemnat ceva pentru popoarele lor.

Argentina a declarat trei zile de doliu național la moartea lui Diego Maradona.
Brazilia, la moartea pilotului Ayrton Senna sau a arhitectului Oscar Niemeyer. Jamaica, la moartea lui Bob Marley. SUA, la moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, anul trecut. India, la moartea actorului Shashi Kapoor, Cehia, la cea a artistului Karel Gott. Finlanda, la moartea compozitorului Jan Sibelius, a atleților Paavo Nurmi și Armas Taipale ori a actriței Ella Eronen. Franța, la moartea lui Victor Hugo, a lui Paul Valery ori a solistului Charles Aznavour, în 2018.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Republica Moldova, la moartea poetului Nicolae Dabija, a actorului Mihai Volontir, a cîntărețului Iurie Sadovnic, acum două luni”, a scris Iacob.

El a reamintit că statul român a declarat zi de doliu național doar în memoria liderilor politici, cu excepția Patriarhului Teoctist.

„Din nefericire, România e un caz unic, așa cum scriam acum 11 ani.
La noi se onorează post-mortem funcțiile, cele mai multe politice, și nu oamenii. Ori ne aliniem la doliul altora.
Am avut doliu național cînd au murit Stalin, Dej, Mao Zedung, Patriarhul Teoctist ori Regele Mihai.
Niciodată nu a fost onorată vreo personalitate a științei, culturii ori sportului.
Nu s-a declarat doliu național la moartea lui Nichita Stănescu, Eugen Ionescu, Adrian Păunescu, Paul Goma, Emil Cioran ori Sergiu Celibidache.
E momentul ca această tradiție rușinoasă să fie întreruptă iar guvernul României să declare doliu național pentru Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.
Dar, vai, am uitat.
Guvernul Cîțu e ocupat cu propria înmormîntare. Și cu funeraliile de stat pentru dreapta politică”, a scris jurnalistul.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate