Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București, a trecut la cele veșnice, duminică 5 septembrie, la Spitalul Elias. Ziua coincide cu cea în care l-am pierdut pe Ivan Patzaichin.
Avea 79 de ani. Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942 la București, într-o familie aromânească. De altfel, pe tot parcursul vieții, Ion Caramitru a fost un luptător pentru afirmarea identității românești a aromânilor.
Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra – cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare.
Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre, scrie Antena 3.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).
Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.
În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.
Pe lângă viața culturală, Caramitru a fost activ și în zona civică și socială. În 1989, a fost printre cei care s-au dus pe 22 decembrie 1989 la Televiziunea Română, pentru a le vorbi oamenilor despre căderea regimului comunist. A fost primul om care, după 45 de ani, vorbea românilor despre Dumnezeu și și-a făcut cruce în direct la televizor.
A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.
Și faptul că s-a închinat în direct este ceva meritoriu? Îl transformă într-un mare actor?
DE CÂND?
Nu mai este tot ăla cu „Mircea, fă-te că muncești”!? Membru C.P.U.N.???
Este, când o faci primul, în plin regim ateist.
Dar cu “teroristii” care nu nimereau balconul CC in 1989 cum a ramas?
Sau cu: „Mircea, fă-te că muncești”!?
Tocmai, asta a spus și el. Că nimeni nu trage asupra balconului și că nici armata să nu mai tragă.
ucis de vaxx. Dumnezeu sa-l odihneasca. din pacate din 1989 incoace mi-a schimbat total parerea. in rau…. nu inteleg de ce multi dintre artistii pe care ii indrageam atunci, au devenit atat de “politrucieni” acum….
Lipsa de caracter ar fi unul din principalele motive.
Lepra de fiu-său se închină la Marx
Ce legătură are una cu alta?
Pacat ca si-a lasat copilul sa creasca ca o buruiana.
Fiecare om are liberul arbitru să facă ce vrea în viață. Stiu sigur că nu era de acord cu ce spunea fiul său.
Să-l ierte Dumnezeu!