Compania rusească Gazprom a anunțat mai mulți clienți europeni că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, informează în exclusivitate Reuters, citând o scrisoare a grupului rus.
Datată cu 14 iulie, scrisoarea anunță că Gazprom invocă clauza de „forță majoră” pentru livrări, începând cu 14 iunie.
Invocarea clauzei de „forță majoră” permite unei companii să abdice de la îndeplinirea obligațiilor care-i revin prin contract, din cauza unor evenimente „excepționale” care o împiedică.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Conform Reuters, se pare că cel mai mai mare importator de gaze din Germania, compania Uniper, sunt printre cei care au primit scrisoarea de la Gazprom. În aceeași situație se află și RWE (RWEG.DE) cel mai mare producător de energie din Germania și alt mare importator de gaz rusesc.
Se pare că „forța majoră” invocată de ruși se referă la conducta Nord Stream 1. Deja prin conductă nu mai circulă niciun metru de gaz, deoarece instalația se află în revizia anuală, care a început pe 11 iulie și se va încheia pe 22.
Oricum, capacitatea conductei fusese redusă cu 40%, rușii invocând lipsa unei turbine care se afla în Canada pentru mentenanță. După ce Canada a anunțat că va trimite turbina în Rusia, o sursă citată de Reuters de la Moscova a afirmat că ar putea fi folosită abia din septembrie.
„Un prim indiciu că livrările de gaze prin Nord Stream 1 nu vor fi reluate după încheierea perioadei de 10 de zile de mentenanță”, a spus Hans van Cleef, economist senior la ABN Amro. Aceste „circumstanțe extraordinare” care au motivat declararea „forței majore” ar putea de natură tehnică sau politică. În cel din urmă caz, ar însemna escaladarea conflictului economic dintre Europa și Rusia, a adăugat el.
Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei Ucrainei, vrea să nu mai importe gaze rusești începând cu 2027, dar până atunci are nevoie de livrări, precizează Reuters.
O încetare bruscă a livrării de gaze către Germania ar agrava deja o criză economică și energetică deja apărută în Uniunea Europeană.
F bine. Germania o să sufle în moriști cum lea zis Greta ca să aibe curent.
avea maxtor 1 idee
dar pe 17/18 februarie la Ambasada a raspuns un betzivan
parea depasit.