miercuri, iulie 17, 2024
ȘTIRIFOTO VIDEO | Spectaculos: festival în SUA, cu mâncăruri, cântece și tradiții...

FOTO VIDEO | Spectaculos: festival în SUA, cu mâncăruri, cântece și tradiții românești. Cine a organizat evenimentul

Comunitățile de români din SUA se mobilizează exemplar. Un eveniment fastuos și emoționant organizat în Florida a demonstrat din plin acest lucru.

După teroarea regimului sovietic, respectiv restricțiile comuniste, iar mai apoi sărăcirea și haosul post-’89, milioane de români au fost nevoiți să plece definitiv în afară, departe de casă.

Evenimentele din 1989 și integrarea României în UE, în anul 2007, reprezintă punctele-cheie ale istoriei recente ce au marcat exodul puternic al cetățenilor în Occident, din dorința unui trai mai bun. Astfel, România a ajuns să fie una dintre țările cu cea mai mare diaspora, raportat la populația teritoriului „mamă”.

Câți români locuiesc în străinătate, respectiv în SUA

Potrivit rapoartelor guvernamentale din ultimii ani, aproape 10 milioane de români trăiesc în străinătate, în timp ce în interiorul granițelor mai sunt aproximativ 18 milioane. În SUA de exemplu, locuiesc în jur de 1 milion de oameni care au cetățenie română. Mulți își aduc aminte cu plăcere de casă și promovează mai departe tradițiile, prin diverse evenimente.

Un festival care de curând a adus românii împreună și totodată, care a împărtășit americanilor din obiceiurile noastre a fost „Romanian Food Festival 2023”, desfășurat în Jacksonville, Florida.

Biserica Ortodoxă Română Sfânta Ana a organizat festivalul, în weekendul 21-22 octombrie. 3.000 de sarmale au fost realizate de voluntari.

„(…) După cum bine cunoaștem cu toții, evenimentul este de o complexitate aparte, distingându-se pe de o parte prin latura culinară – diverse mâncăruri prezentate, cât și prin latura culinară – diversele mâncăruri prezentate, cât și prin latura social-culturală – prezentarea tradițiilor, muzica tradițională, credința ortodoxă ș.a.m.d.

Una dintre cele mai importante oferte culinare ale festivalului nostru este sarmaua românească cu mămăliguță și smântână. Aceasta reprezintă felul de mânacre preferat al multora dintre cei care ne calcă pragul.

De aceea, venim către domniile voastre cu rugămintea de a vă alătura acțiunii de pregătire a sarmalelor pentru festival. Va avea loc duminică, 15 octombrie 2023, după Sfânta Liturghie. Ținta acțiunii este prepararea a 3.000 de sarmale.

Un număr mai mare de doamne și domnișoare prezenta va duce treaba la bun sfârșit într-un timp foarte scurt (…)”, a transmis Părintele Ștefan pe Facebook, prin intermediul paginii Bisericii Ortodoxe.

Un preot ortodox român, printre organizatorii festivalului din SUA: „A fost un mare succes

Românii s-au implicat cu donații și acțiuni voluntare. Astfel, rezultatul a fost cel dorit pentru ediția numărul 14, susțin organizatorii.

„Un mare și din suflet mulțumesc oamenilor dragi: donatori generoși, voluntari dedicați și responsabili, participanți bucuroși, încântați și numeroși.

Festivalul de toamnă 2023, de la Jacksonviile, a fost un mare succes. Mulțumirile lui Dumnezeu pentru multele binecuvântări revărsate asupra noastră”, a mai punctat preotul, post-eveniment.

În cadrul festivalului au fost amenajate standuri tematice, iar cei mai petrecăreți au cântat și au dansat pe cântece populare.

Cristina Dallas, jurnalistă româncă, impresionată de cele desfășurate la Jacksonville, a realizat imagini de la fața locului:

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE