joi, mai 23, 2024
ACTUALITATERadiografia unui dezastru. Banca Mondială: România a pierdut peste 20% din forța...

Radiografia unui dezastru. Banca Mondială: România a pierdut peste 20% din forța de muncă, în ultimii 10-15 ani, din cauza emigrației

România se confruntă cu o scădere și îmbătrânire a populației, după ce, în ultimii 10-15 ani, a pierdut peste 20% din forța de muncă, în special din cauza emigrației, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

Raportul Băncii Mondiale se numește „Diagnostic sistematic de țară” pentru România și indică că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială, notează Biziday.

În special din cauza emigrației, România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă.

Potrivit raportului, populația României a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială.

Astfel, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie, cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii.

Totodată, susține Banca Mondială, întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă, societatea românească „îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume”, se mai arată în raport.

Banca Mondială transmite că aceste fenomene au fost alimentate de o serie de factori interni, precum „ineficiențele din sistemul de învățământ, atitudinile nefavorabile față de învățarea pe tot parcursul vieții, ineficacitatea formării profesionale și a politicilor active privind piața muncii, combinate cu exodul creierelor, provoacă deficite de competențe și neconcordanțe între acestea și cererea pieței, precum și reducerea capacității de inovare, a creșterii economice și a potențialului de câștig”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Cu astfel de descoperiri e vorba, de fapt, de pregătirea românilor pt adusul în număr și mai mare de alte rase.
    Cînd din opt milioane activi, aproape două milioane (25%) taie frunza la câini, bugetari, ceva-i putred în Danemarca dacă te plîngi că n-ai cu cine lucra.

  2. Vorbesc ăștia prostii, pe listele electorale sunt 25 de milioane de români și minim 7 milioane votează PSD. România deține mii de oameni cu vârsta de peste 100 de ani, unii s-au născut înainte de 1900, au luptat în ambele războaie mondiale iar în final votează PSD!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE