La aproape 34 de ani de la evenimentele sângeroase din 1989, proiectele lui Nicolae Ceaușescu rămân ample subiecte pentru dezbateri. Fiecare cu propria perspectivă: unii sunt nostalgici, alții ridiculizează cele petrecute în România, sub comanda fostului conducător.
Cu certitudine, pe vremea lui „Nea Nicu” au fost realizate o mulțime de drumuri, fabrici, blocuri și clădiri administrative. Unele proiecte din portofoliul lui „Ceașcă” au fost finalizate, altele au fost lăsate în paragină.
Multe inițiative ale familiei Ceaușescu au rămas de izbeliște. Este vorba chiar despre proiecte ambițioase, pe care unii le-ar numi în ziua de azi „faraonice”. Unul dintre visele liderului suprem al statului român din secolul XX a fost calea ferată Pitești – Râmnicu Vâlcea, de inspirație occidentală.
Proiectul lui Ceaușescu, inspirat după superbele rute feroviare din Franța și Italia
După desprinderea de influența rusă, dictatorul român a început să promoveze naționalismul comunist și-și imagina că țara pe care o conducea va reuși să recupereze din decalajul față de Occident și deci, să devină o mare putere europeană.
Investițiile masive în infrastructură se aflau pe lista de priorități a lui Nicolae Ceaușescu. Calea ferată Pitești – Râmnicu Vâlcea avea să se asemene cu legătura italiană Roma – Florența sau cea franceză Paris – Lyon. Totuși, ambiția lui Ceaușescu s-a năruit.
Românii fac mai mult timp pe drum pentru că linia de cale ferată a fost lăsată în paragină
Inginerul Alexandru Dobre a oferit mai multe informații despre acest proiect în cartea sa, „Constructori ai secolului XX”. Potrivit acestuia, dacă inițiativa lui Ceaușescu s-ar fi concretizat, drumul de la București la Sibiu ar fi fost scurtat cu 125 de kilometri, prin legătura feroviară Pitești – Râmnicu Vâlcea.
Înainte de execuția soților Ceaușescu, în 1989, lucrările erau „pe ultima sută”, la 95%, potrivit graficului. Nefinalizate erau doar lucrările de semnalizare feroviară, lucrările de telefonie și micile finisaje la partea de construcții. Linia de cale ferată trebuia inaugurată în 1990. Din nefericire, guvernele care au venit la putere după uciderea soților Ceaușescu au lăsat în paragină proiectul care ar fi salvat ore întregi pentru deplasarea românilor pe calea ferată.
Nepăsarea guvernanților, dar și insistențele oficialilor de la Regionala CFR Craiova ar fi sabotat proiectul. Cei din urmă ar fi cerut abandonarea lucrărilor pentru că „ar fi avut mari pierderi dacă trenurile ar circula pe ruta mai scurtă”.
Totul era pregătit. Execuția soților Ceaușescu „a pus batista pe țambal”
Insistențele inginerului, șeful de proiect de la acea vreme, Gheorghe Ion, n-au avut succes. El susținea că această investiție este „o lucrare de interes național”.
Potrivit aceluiași autor, traseul feroviar a fost schițat inițial în anul 1862, în vederea „unirii” sudul țării și Capitala cu centrul și nord-vestul României. Astfel, comuniștii au trecut în vestitele „cincinale” calea ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele – Pitești – București. După darea în folosință, proiectul ar fi trecut în etapa a doua, modernizarea, respectiv electrificarea. Studiile de teren au fost demarate în anul 1949, iar construcția efectivă în 1979.
Pentru această linie de cale ferată au fost construite două tuneluri – cel mai lung de 2,2 km (Tunelul Gibei), viaductul Topolog, ridicarea căii ferate deasupra satelor la aproximativ 50 de metri înălțime, podul peste Olt, la intrarea în Râmnicu Vâlcea, mai multe stații CFR, zeci de viaducte peste diverse văi.
Unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria ultimilor 34 de ani ai României ar putea fi „spălată” abia în 2030, susțin diverse surse din administrația locală vâlceană.
HOȚII INCULȚI DIN ZIUA DE AZI NU O SĂ FIE DE ACORD CU LUCRURILE FOLOSITOARE PENTRU ȚARĂ !
“Investițiile masive in infrastructură, erau pe lista de priorități”!!!
Voi sunteți duși cu capul? Ce infrastructură, ce investiții? Pai ce șosele , ce linii ferate? Eram ultima găină in 1989. Și cam acolo am rămas!
Mai documentati-va de ce s-a abandonat respectiva cale ferată. Și alte proiecte, care i-au fost prezentate tovarășului. Eventual vedeți proiectul de master plan din 1968(69), relativ la autostrăzi, de care tovarășul nici nu a vrut să audă.
Și-a făcut canal și o “mica căsuță” a poporului,etc etc.
Din păcate , marile proiecte ale României , aparțin vremurilor trecute ! Tot ce a venit după , este gargară ieftină . Acceptată de un popor needucat și fără pretenții.
Poate ca avea 4 clase si era cizmar ,dar măcar se inspira din ce fac alții mai deștepți nu ca politicienii de după revoluție cu studii cumpărate și doctorate plagiata.De fapt,își pot lua doctoratul pe bune intr-un domeniu(de fapt doua): hotie si incompetenta.
Problema era terenul care nu e stabil. CFR Infrastructura e depasit si de ce are, d-apoi sa mai si faca ceva. Abia dupa 20 de ani pun un pod la loc peste Arges. Trebuia privatizata demult calea ferata.
O mulțime de LICHELE și LEPRE … HOTI Ieftini sau perindat la conducerea țării cu scopul de a submina ,fura ,prădui pentru interes propriu…sau de a vinde in propriul interes,acest lucru se face de 30 de ani, nu are nici o legătură cu interesul pt cetățeanul român care trudește sincer pentru o pâine cinstită…sper sa vina acea zi in care cei ce fura sa fie executați nu sa li se OFERE PEDEPSE SIMBOLICE CU SUSPENDARE DE CATRE ALȚI HOTI CU TITULATURA DE JUDECATORI IN JUSTIȚIE… JALNICE CARACTERE DE GUNOI, NIȘTE CERȘETORI CARE FURA ZILNIC DIN BUNUL TARII SA ISI PLATEASCA AMANTE SI LUCRURI SCUMPE CARE NU SI LE-AR PUTEA PERMITE ALTFEL .
Urăsc toată politica din România, nu mai am speranțe că vor veni politicieni capabili să facă ceva bun în țara noastră. Salvarea noastră provizorie este fortificarea UE și prin acest interes ne mișcăm puțin. În privința proiectului CF Valcele – Râmnicu Vâlcea a fost întrerupt chiar de Ceaușescu pentru ca nu depășea un element tehnic de stabilitate geodezica la capătul viaductul mare. Cert este că în proporție de 95% a fost gata. În schimb din cauza alenacarilor de teren nu a putut fi pus în funcție. După 89 nimeni nu l-a mai interesat.
L-au omorat pe Ceausescu ejaculatii astia ca sa fure.
Pe vremea lui „Nea Nicu” au fost realizate o mulțime de drumuri, fabrici, blocuri și clădiri administrative,
cu certitudine FARA DREPT!