sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEIstoricul Cristian Troncotă spune că americanii au vrut să-l salveze pe Ceaușescu...

Istoricul Cristian Troncotă spune că americanii au vrut să-l salveze pe Ceaușescu în decembrie 1989: Nicolae Ceaușescu va avea parte de statui, dar nu acum

Suntem la 31 de ani de evenimentele din decembrie 1989, cele care au marcat definitiv cursul României, până în zilele noastre.

În acest context, publicăm extrase dintr-o expunere a profesorului Cristian Troncotă, istoric și scriitor, general SRI în rezervă, despre perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu. Este vorba de informații mai puțin cunoscute opiniei publice despre evenimentele din 1989, dar și despre perioada anterioară.

„Americanii nu i-au purtat pică lui Ceaușescu. Pe data de 22 decembrie seara (1989), înainte să declare ăștia spațiul aerian închis, a aterizat la flotila specială un avion militar, Hercules, cu misiunea de a prelua, de a salva cât mai mult din familia Ceaușescu. I-am întrebat pe mulți ofițeri și știau de chestia asta. L-am întrebat pe Constantin Aioanei (fost ofițer al Securității – n.r.) îmi spune că el a fost impresionat de gestul americanilor. S-au opus rușii.

Când a zburat elicopterul (cu Ceaușescu, pe 22 decembrie n.r.) trebuia să ajungă direct la Otopeni, dar generalul Rus, comandantul aviației militare, a zis că dacă nu aterizează la Snagov, trage. Nu știu dacă avea curaj să tragă, dar mă rog…

Deci nu i-au respectat destinația, pentru că în planul „Rovine 90”, era un plan pus la punct pentru salvarea lui Ceaușescu în condițiile în care teritoriul ar fi fost invadat rapid de armate străine, destinația era alta… Exercițiul se făcea pe frontiera de Est.

Erau cinci puncte de comandă, numai în jurul Sibiului, care în caz de…trebuia să ajungă comandanții Armatei și Securității cu comandantul suprem să coordoneze eliberarea teritoriului național.

Trădarea aici s-a produs: când l-au luat din elicopter, – el n-a vrut să urce, știa că sunt trădători, n-a vrut să se urce, l-au urcat cu forța – și în loc să-l ducă la Boteni, acum unde trebuia…Americanii oferiseră varianta Hercules, pentru că au motivat că nimeni nu are curajul să tragă într-un Hercules. N-au fost de acord cei care au preluat comanda: generalul Stănculescu, generalul Vlad și din 22 decembrie, ora 16:00, cu voia dumneavoastră, noul șef, Ion Iliescu.

Asta s-a întâmplat și după aia trădarea și-a spus cuvântul. Dar americanii îl salvau. Ce voiau să facă? Ei știau că e bolnav, pentru că era bolnav, cu diabetul, cu prostata și altele, și mai cred că era și bolnav psihic, pentru că au făcut asupra lui un război psihologic căruia nicio minte sănătoasă nu-i putea rezista. Când îi împărțeai țara devenea o fiară! Era un mare patriot. De-aia i-au trimis americanii avion, dar nu s-a dus.

În avionul acela s-au urcat doar patru oameni: Dana Pacepa și bărbatu-su, era Dana Borîlă, fosta soție a lui Valentin Ceaușescu și cu băiatul lor, avea 4 ani. Dar și Ion Stana, un ofițer de Securitate care a trădat, fusese recrutat în 1975 pentru americani.

Americanii voiau să-l ducă să-l trateze, să-i dea statut de disident politic și tremura carnea pe ăștia dacă el trăia. Cu americanii se înțelegea. Nixon i-a dat 50 de hectare, două mine de cărbune să le exploateze și dinstinșii democrați ai neamului au ars arhivele ca să nu rămână nicio dovadă”, a spus Troncotă la Craiova, la lansarea cărții „Conversatii cu un General”.

Istoricul a spus că Nicolae Ceaușescu a fost propus de două ori pentru premiul Nobel pentru Pace, pentru implicarea sa în încheierea Războiului din Vietnam și în procesul de pace Israel – Palestina.

„Dacă ajungem să-l comparăm pe Ceaușescu cu gunoaiele astea, îl insultăm. Îi insultăm memoria, despre care Nixon spunea că este unul dintre marii lideri ai lumii. De ce?

Pentru că Ceaușescu găsise o soluție de a-i împăca pe americani cu vietnamezii și a-i aduce de mânuță la Paris și au încheiat tratatul de pace din 1973 dintre cele două țări, pe soluția lui Ceaușescu.

Și americanii au mai declasificat nu numai acest proces verbal al întâlnirii din 1974 dintre Ceaușescu și Kissinger, dar și cel al întâlnirii dintre Ceaușescu și Richard Davis, din aprilie 68. Ceaușescu s-a oferit drept garant al respectării încetării focului de către vietnamezi în fața Americii, dacă și SUA va înceta focul și vor negocia. Pacea a fost încheiată pe soluția oferită de Ceaușescu.

În 1978 e o stenogramă a întâlnirii dintre primul ministru israelian, Moshe Dayan (de fapt era Ministru de Externe la acea vreme. faptul a fost menționat și de ambasadorul Israelului la București, recent – n.r.) unde vine și spune că „Am venit să mulțumesc poporului român pentru felul în care s-a comportat și a reușit să supraviețuiască o jumătate de milion de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial” ”. O spune Moshe Dayan, nu Troncotă, nu ceaușiștii înfocați sau nu știu-cine.

Merita Nobel?”, a continuat Troncotă.

Profesorul Troncotă a mai spus că Ceaușescu a ratat un moment istoric pentru România atunci când a refuzat propunerea Guvernului SUA ca economia țării să fie listată la bursa americană. El afirmă că participarea americanilor în economie sub supravegherea statului român ar fi scutit țara de problemele de azi. În opinia generalului Troncotă, Nicolae Ceaușescu va avea parte de statui în România în viitor.

„În 1978 a fost momentul astral pentru Ceaușescu și România și vă explic de ce. Președintele Jimmy Carter i-a spus că economia României valora, la ora aceea, 170 de miliarde de dolari.

Americanii i-au propus să listeze economia României la bursă, pentru ca fiecare proiect românesc să fie licitat și un procent să fie investiție străină și restul a statului român. Dacă am fi acceptat, nu am fi ajuns aici, unde 90% este capital străin și 10% statul român.

Americanii ne-ar fi apărat.

În 15 ani a construit 60 de kilometri de metrou. Marii democrați ai neamului au construit în 30 de ani, 17 kilometri.

Ceaușescu va avea parte de statui, da, dar nu acum!”, a declarat fostul decan al Facultății de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații din București.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. Traditori, traditori,Cei c’è sufera sintem noi ,ei se lafaie in sudoarea de noi si cela c’è a mai ramas de la Ceausescu,rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate