duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEFostul Consilier pentru Securitate al Casei Albe, John Bolton: „Putin trebuie să...

Fostul Consilier pentru Securitate al Casei Albe, John Bolton: „Putin trebuie să plece: este momentul pentru o schimbare de regim în Rusia”

Fost ambasador al SUA la ONU și fost Consilier pentru Securitate al Casei Albe, John Bolton, susține într-un articol publicat recent, că adevărata miză a războiului din Ucraina, pe lângă democrație, aderarea Ucrainei la NATO, eliberarea Crimeii, a Donbasului și a regiunilor Zaporojie și Herson, este înlăturarea regimului lui Vladimir Putin și înlocuirea acestuia cu un regim pro-occidental, informează Cotidianul.ro.

Acesta consideră că este necesar ca viitorul regim ce va fi instaurat la Moscova să se apropie de Occident și chiar să adere la NATO, pentru a contracara China. Ba mai mult, Bolton a sugerat că Putin ar putea fi chiar asasinat: „Este o țintă militară legitimă… trebuie să știe că este pe lista țintelor noastre în acest moment”, a spus Bolton. „Dacă Putin autorizează folosirea armelor nucleare, atunci își semnează sinuciderea”.

„Nu există perspective pe termen lung pentru pace si securitate în Europa fără o schimbare de regim în Rusia. Rușii discută deja, cu discreție, despre asta, din motive evidente. Pentru SUA și alții, a pretinde că nu se discută despre asta va face mai mult rău decât bine”, scrie Bolton in articolul intitulat „Putin trebuie să plece: este momentul pentru o schimbare de regim în Rusia”.

John Bolton ia în calcul chiar sprijinirea disidenților ruși: „Pentru a evita prelungirea pe termen nedefinit a războiului, trebuie să ne schimbăm calculele. Răspunsul ar putea fi sprijinirea disidenților ruși pentru a schimba regimul (…) Din moment ce Kremlinul ne acuză de decenii că vrem să subminăm regimul, de ce sa nu le întoarcem favoarea?”, scrie Bolton.

Fostul oficial american consideră că sistemul trebuie reformat în totalitate deoarece în actualul sistem există oameni care s-ar putea dovedi lideri mai răi decât Putin: „Nicio structură civilă existentă nu poate efectua schimbarea de regim, nici măcar Biroul Politic care l-a înlăturat pe Nikita Hrușciov după criza rachetelor din Cuba. Întregul sistem trebuie să plece”, continuă Bolton.

Fostul ambasador la ONU deține și rețeta schimbării de regim, care potrivit acestuia, este specifică țărilor din lumea a treia: „În toate regimurile autoritare există dezacorduri și animozități, iar disidenții le pot exploata, dacă se concentrează asupra lor. Imaginea lui Elțîn stând pe tanc, în 1991, ilustra fracturarea clasei conducătoare din URSS. Odată ce se clatină coerență și solidaritatea regimului, schimbarea devine posibilă. În armata rusă, în serviciile secrete ruse, în ministerele de forță este cu siguranță furie și frustrare față de prestația Moscovei înainte și în timpul invaziei în Ucraina. Ca în multe lovituri de stat din lumea a treia, conducerea mișcării de schimbare a regimului nu va veni de la generalii de patru stele și înalții oficiali, care sunt prea implicați în regimul Putin. Nu va veni nici din rândul birocraților de la nivelurile inferioare. Va veni de la colonei și generalii de o stea, de la corespondenții lor din structurile civile, aici conspiratorii își pot asuma conducerea. Aceștia sunt oficialii pe care disidenții trebuie să-i identifice, să-i convingă să susțină și să faciliteze schimbarea de regim. Desigur, rezultatul dorit nu este un guvern militar, ci o autoritate de tranziție care să asigure conducerea până la adoptarea unei noi constituții”, scrie Bolton.

„Este foarte important sprijinul financiar, mai ales având în vedere condițiile economice din Rusia, însă acest sprijin nu trebuie să fie unul mare. Ceea ce Washingtonul va spune public despre schimbarea de regim trebuie să fie atent coordonat cu disidenții și cu aliații SUA. Va fi dificil să menținem acoperirea acțiunilor noastre, însă nu trebuie să vorbim cu voce tare despre ele”.

„Unii spun că implicarea străinilor îi va compromite pe disidenții ruși și îi va permite lui Putin să își mobilizeze propaganda. Răspunsul meu este că Putin face deja asta, că va continua să o facă indiferent de acțiunile noastre. Cel mai probabil, disidenții ruși vor face o analiză cost-beneficii și vor considera că sprijinul nostru este mai important decât retorica anti-americană a lui Putin. Rușii au auzit mult timp această retorică.

Obiectivul strategic evident este ca Rusia să se alinieze cu Vestul, să îndeplinească condițiile pentru a adera la NATO, așa cum am sperat după căderea URSS. Unii ar putea fi nemulțumiți de această nouă Rusie. China nu va privi cu ochi buni căderea unui regim care este vioara a doua în alianțele Beijingului, dacă nu chiar un satelit al Chinei. Nu trebuie eliminată ipoteza susținerii militare chineze pentru Putin.

Ideea schimbării de regim in Rusia poate să sperie, dar obiectivul Americii de a avea o Europă pașnică și sigură, un obiectiv urmărit episodic vreme de un secol, rămâne fundamental pentru interesele noastre naționale. Nu este momentul să fim timizi”, încheie Bolton.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Regimul de la Casa Alba ,ajuns la putere prin cea mai mare frauda electorala din istorie,nu trebuie schimbat?Sunt induiosat de generozitatea cu care presa autointitulata patriotica din Romania promoveaza asemenea sacali care au lasat in urma lor doar cadavre si durere prin toata lumea..Nu ma astept sa fiu publicat.Doar am zis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate