sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEFost Ministru de Externe al Iugoslaviei, despre SUA: Toate lucrurile pe care...

Fost Ministru de Externe al Iugoslaviei, despre SUA: Toate lucrurile pe care le-au făcut ei în lume, când Capitoliul aplauda intrarea violentă în Parlamentele altor țări, li se întâmplă chiar lor

Evenimentele recente din Statele Unite ale Americii ar putea duce la „balkanizarea” acestei țări, „singura superputere a lumii”, a spus fostul Ministru al Republicii Federale a Iugoslaviei, Vladislav Jovanovici, informează B92, citând portalul Kosovo Online.

Conform acestuia, există riscul ca Statele Unite să se transforme în Balcanii din perioada din faza acută a războiului și a vărsării de sânge. Experimentatul diplomat consideră că totul depinde de cât de puternic este „Trumpismul”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Situația este foarte încordată, dramatică. Nu se știe când se va termina. America nu ar trebui îngropată, pentru că este singura mare putere din lume care are mecanismele interne pentru a se proteja de cutremure majore. Nu va cădea ușor într-o criză finală, dar va într-una extinsă, care va avea consecințe interne și externe”, a spus el.

Jovanovici afirmă că în SUA nu există problema naționalităților precum a fost în Balcani, dar în schimb există animozități rasiale și sociale, care au luat forme politice.

„Insatisfacția rasială, economică, culturală și sanitară a luat forme politice, care este și mai inconvenient pentru așa-zisa Americă profundă. Toată lumea este setată pe aceeași întrebare: ce este America? Anumiți aliați ai Americii, din decență, nu o spun cu voce tare, dar toată lumea este îngrijorată. Până acum, America ne-a portretizat pe noi, cei de-afară ca niște sperietori de ciori față de SUA, care ar fi trebuit să ne „repare”, datorită civilizației, superiorității sale”, a subliniat sârbul.

Diplomatul spune că Donald Trump va pleca, dar „Trumpismul” va rămâne, ceea ce va conduce la multe convulsii interne, astfel că politica externă a SUA ar putea fi influențată de aceste lupte.

„Se pare că Trump va pleca, dar trumpismul pe care l-a proclamat public și l-a arătat lumii, rămâne. Asta este ceea ce îi îngrijorează pe americani și pe mulți dintre prietenii lor, că fiind rănită din interior, SUA ar putea să se comporte ca o mare forță în suferință față de ceilalți și după cum spune proverbul – un leu rănit este cel mai periculos”, a notat fostul diplomat iugoslav.

Martor la dezintegrarea țării sale, Vladimir Jovanovici  suspectează că există urme ale răzbunării istoriei asupra Americii. Diplomatul face aluzie la evenimentele de la Capitoliu.

„Tot ce-au făcut rău în trecut lumii, s-a întors și a ajuns în pragul Capitoliului. Acum Capitoliul lor experimentează ceea ce au produs în lume, atunci când au aplaudat fiecare intrare violentă a demonstranților în Parlamentele altor popoare”, a concluzionat Jovanovici.

Vladimir Jovanovici a fost Ministru de Externe al Republicii Federale a Iugoslaviei rămase după secesiunea Sloveniei, Croației și a Bosniei. Lovitura finală pe care a primit FRJ a fost războiul din Kosovo, în care SUA au jucat un rol hotărâtor în ruperea provinciei de Serbia, pe care nici azi Belgradul nu o recunoaște. Căderea președintelui Slobodan Miloșevici s-a produs după ce protestatarii au ocupat clădirea Parlamentului de la Belgrad, pe 5 octombrie 2000. (foto)

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE