ACTUALITATE Facebook și Instagram au eliminat toate conturile asociate cu mișcarea „QAnon”. În...

Facebook și Instagram au eliminat toate conturile asociate cu mișcarea „QAnon”. În România, QAnon e promovată de Radu Moraru

Facebook a anunţat marţi retragerea tuturor conturilor, paginilor şi grupurilor legate de mişcarea ‘QAnon’ de pe platforma sa principală şi de pe Instagram, pe care o acuză că ar fi conspiraționistă și de extremă dreapta, informează Agerpres.

Sub presiunea grupărilor de stânga, care i-au cerut să ia măsuri împotriva celor din partea cealaltă a spectrului politic, Facebook a șters acum chiar şi paginile care nu „au conţinuturi violente”, după cum precizează compania.

Facebook spune că Mișcarea „QAnon” ar „celebra și promova violența”.

În timp ce noi eliminam conţinuturi legate de QAnon, care celebra şi susţinea violenţa, am văzut alte conţinuturi (ale mişcării) despre alte forme de pericol în viaţa reală”, relatează reţeaua socială.

De exemplu, „afirmaţii potrivit cărora anumite grupuri de persoane s-ar afla la originea incendiilor de pădure de pe coasta de Vest (a SUA)”, precizează Facebook.

Societatea a luat de asemenea măsuri pentru a reduce raza de acțiune a peste 10.000 de conturi de pe Instragram şi a aproape 2.000 de grupuri şi 440 de pagini pe Facebook, cum ar fi limitarea recomandărilor, ascunderea în cronologie, astfel încât să fie mai dificil de găsit şi împiedicându-le de a-şi face publicitate sau de a-şi vinde produsele.

„Am văzut creşterea grupărilor care, chiar dacă nu organizează în mod direct violenţele, celebrează actele de violenţă, arată că deţin arme şi sugerează că le vor utiliza sau au fani susceptibili la un comportament violent”, a explicat apoi grupul tehnologic californian. Facebook nu precizează care sunt criteriile după care poate determina dacă un utilizator poate fi „susceptibil la un comportament violent”. Criticii acestor măsuri spun că o astfel de abordare poate justifica orice fel de cenzură. Măsura vine cu mai puțin de o lună până la alegerile prezidențiale din SUA.

Întrebat despre QAnon în august, în urma unor măsuri luate de Facebook, preşedintele american Donald Trump, care încearcă să-şi reînnoiască mandatul la alegerile din noiembrie, a declarat că a văzut înainte de toate „oameni care iubesc ţara noastră”.

În România, Mișcarea QAnon este sprijintă de Radu Moraru și Nașul TV. Mișcarea QAnon este controversată inclusiv printre susținătorii lui Donald Trump: unii spun că promovează teorii complet absurde pentru a compromite baza de alegători a președintelui american.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Siteul are nevoie de 34.620 de lei...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite