duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEAgent Green: Uciderea lui Arthur a fost ilegală, împotriva normelor Comisiei Europene....

Agent Green: Uciderea lui Arthur a fost ilegală, împotriva normelor Comisiei Europene. Ministerul Mediului susține în continuare vânătoarea de trofee și se face vinovat de conflictul în creștere dintre om și urs

Asociația pentru protecția mediului Agent Green a publicat luni un comunicat de presă în care transmite că uciderea celui mare mare urs din Europa, Arthur, este ilegală și că Ministerul Mediului susține „vânătoarea de trofee” și „se face vinovat de conflictul în creștere dintre om-urs”. Întregul comunicat poate fi citit mai jos:

Uciderea ursului Arthur care habita în aria naturală protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula s-a făcut ilegal în plin infringement al CE. Ministerul Mediului susține în continuare vânătoarea de trofee și se face vinovat de conflictul în creștere dintre om-urs.

10 mai 2021 – Agent Green atrage atenția că uciderea animalelor sălbatice și exploatările forestiere din aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130 sunt activități ilegale de vreme ce acest sit nu avea un plan de management aprobat la data împușcării ursului Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. Organizația reamintește că Ministerul Mediului este în infringement la Comisia Europeană pentru tăierile abuzive din ariile protejate Natura 2000 și pentru că ”nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit”.

Link 1

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Activitatea de vânătoare, ca și cea de exploatări forestiere, sau orice alte activități care nu au legătură cu gestionarea Site-ului Natura 2000, pot fi realizate numai dacă acestea se desfășoară în conformitate cu Directiva habitate, adică, dacă trec printr-o procedură de evaluare adecvată și unde este cazul și printr-o procedură de evaluare strategică de mediu sau de evaluare a impactului asupra mediului. În acest caz, pentru Site-ul Natura 2000 Oituz Ojdula nu există obiective de conservare a ariei protejate sau a speciei de urs, aceasta neavând plan de management. Prin urmare, împușcarea urșilor și exploatarea forestieră care are ca efect diminuarea habitatului de urs, sunt activități care încalcă legislația europeană în aceste condiții.”, atrage atenția Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

Ursul care habita în situl Natura 2000 Oituz-Ojdula a fost împușcat la Ojdula la 13 martie 2021. Ori Ministerul Mediului, la 19 martie 2021 abia publica draftul de plan de management al acestei arii protejate spre dezbatere publică:

Link 2

Comisia Europeană a solicitat în iulie 2020 României să transpună integral în legislația națională Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică. Această directivă contribuie la protejarea biodiversității în Uniunea Europeană. Transpunerea și aplicarea incorectă a dispozițiilor directivei poate compromite obiectivele acesteia de conservare. În temeiul acestei directive, România avea obligația de a propune situri UE de importanță comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE în termen de șase ani de la includerea pe listă (adică în 2013) și să stabilească obiective și măsuri de conservare pentru a menține sau a readuce speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC). Aceste cerințe sunt esențiale pentru protecția biodiversității în întreaga UE. România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Link 3

Link 4

Link 5

Printre alte probleme, legislația României nu menționează în mod explicit că măsurile de conservare incluse în planurile de gestionare trebuie să țină seama de necesitățile ecologice ale tipurilor de habitate naturale și ale speciilor prezente pe teritoriul respectivelor situri. Acest lucru are un impact direct asupra calității planurilor de management, având în vedere că s-ar putea ca acestea să nu conțină măsurile necesare protejării respectivelor tipuri de habitate și specii. De asemenea, legislația națională limitează domeniul de aplicare al principalelor dispoziții ale directivei la activitățile desfășurate în cadrul siturilor Natura 2000. Astfel sunt excluse toate celelalte cauze posibile de deteriorare sau de perturbare provenite din afara siturilor:

Link 6

În ceea ce privește vânătoarea de trofee, ministerul mediului nu a luat încă nicio măsură concretă pentru a pune capăt acestui fenomen barbar. „Deocamdată, ministrul dă asigurări că împușcarea urșilor problemă va fi făcută doar de vânători din asociațiile din România. Asta va face în continuare jocul vânătorilor de trofee, întrucât măsura nu împiedică uciderea prin împușcare și nu previne ca un vânător străin sau autohton să devină membru în asociație.”, a încheiat Rădulescu.

Agent Green cere Ministerului Mediului să scoată vânătoarea de trofee în afara legii prin interzicerea împușcării animalelor strict protejate și aplicarea măsurii letale doar de către un medic veterinar prin tranchilizare urmată de eutanasie. La aplicarea măsurii trebuie să fie prezent de asemenea un comisar de mediu și un jandarm. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toate animalele sălbatice strict protejate pentru care s-a aplicat măsura letală vor trebui incinerate, după ce se vor fi prelevat probe de ADN. Peste 74.000 de persoane au semnat în ultimele 6 zile petiția care susține aceste schimbări legislative: Link 7.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Totodată, Agent Green acuză Ministerul Mediului că se face vinovat de accentuarea conflictului om-urs deoarece nu a abordat niciodată cauzele acestei situații ci doar efectele acestei probleme și mai ales prin împușcare. Principalele cauze ale conflictului om-urs nu sunt legate de numărul mare de urși, așa cum susține ministrul și industria vânătorii, ci cu degradarea habitatelor, schimbările climatice și cu persecuția oamenilor dusă la extrem de agitatori ai acestei industrii barbare. Ministerul blochează în continuare fondurile care se cuvin gospodarilor păgubiți, precum și cele destinate montării de garduri electrice. Deși 23% din suprafața României este acoperită cu arii protejate pe hârtie, doar aproximativ 1% din suprafața țării este cu adevărat strict protejată și asta mai ales în zonele cu goluri montane.

Agent Green anunță că va depune o nouă plângere la Comisia Europeană pentru proasta gestionare a populațiilor de urs, lup și râs dacă Ministerul Mediului nu va lua următoarele măsuri până la 31 mai:

1. Deblocarea fondurilor pentru garduri electrice și pentru despăgubiri cuvenite gospodarilor care implementau măsuri de protecție și care totuși au suferit pagube;

2. Demararea unui program educațional național pentru coexistența și coadaptarea om-urs;

3. Demararea recensământului asupra populației de urs prin metode științifice care include probe de ADN;

4. Toate ariile natura 2000 să aibă planuri de management aprobate;

5. Tăierile în parcurile naționale să fie interzise (1,3 % din suprafața țării): Link 8;

6. Ultimele păduri primare și seculare (2,5% din suprafața țării) să fie strict protejate pornind de la inventarul forestier PRIMOFARO: Link 9;

Comunicatul este însoțit și de un videoclip.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE