luni, octombrie 2, 2023
ȘTIRIExpoziţie dedicată istoricului Nicolae Iorga, la Palatul Culturii din Iaşi

Expoziţie dedicată istoricului Nicolae Iorga, la Palatul Culturii din Iaşi

Mâine, pe 13 iulie, va fi vernisată la Palatul Culturii din Iaşi Expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere” care va putea fi vizitată până pe 7 ianuarie 2024. „Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional «Moldova» Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial «Mihail Kogălniceanu», vă invită să vizitaţi, la Palatul Culturii, în perioada 13 iulie 2023 – 7 ianuarie 2024, expoziţia – eveniment «Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere», proiect realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie «Nicolae Iorga» al Academiei Române, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Arhivele Naţionale Iaşi”, informează un comunicat transmis de organizatori.

Potrivit acestora, graţie acestei colaborări, personalitatea marelui istoric va fi prezentată publicului prin intermediul unui demers expoziţional ce are la bază piese din Colecţia „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Naţional de Istorie a României de către prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga, şi intrate astfel în patrimoniul naţional.

Colecţia „Iorga-Pippidi” este formată din piese excepţionale, care au fost pentru prima dată valorificate expoziţional în anul 2022: actul de naştere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale, diplomele de licenţiat şi doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa acordate de marile universităţi ale Europei, precum şi brevetele şi medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieţii: Ordinul Carol I în grad de Colan şi Marele Colan al Ordinului Ferdinand I; Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franţa; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania şi multe altele.

De asemenea, sunt expuse documente şi fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României – de la regina Maria, principele şi apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara şi principesa Elena.

Alături de piese vestimentare şi obiecte personale ale marelui savant, la Palatul Culturii vor fi expuse documente şi fotografii care arată legăturile familiei Iorga cu oraşul Iaşi, precum „Scrisoarea de mulţumire a profesorilor Şcolii de Belle Arte din Iaşi adresată lui Nicolae Iorga pentru transformarea acesteia în Academia de Belle Arte”, din 1931, dar şi ordinul „Polonia Restituta” şi insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, alături de Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau, Olanda. Expoziţia include documente şi fotografii, unele inedite, din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, care atestă prezenţa şi activitatea lui Nicolae Iorga la Iaşi.

Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, 13 iulie, ora 13,00, la Palatul Culturii din Iaşi.

Expoziţia este curatoriată de dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, alături de dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct, şi dr. Alexandru Bădescu, şeful Secţiei Patrimoniu din cadrul instituţiei menţionate, coordonarea evenimentului de la Iaşi fiind asigurată de Mihaela Tudose, muzeograf la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate