vineri, martie 28, 2025
ȘTIRIEuropenii vor să prelungească războiul din Ucraina, chiar cu riscul de a...

Europenii vor să prelungească războiul din Ucraina, chiar cu riscul de a trimite trupe pe front. Prof. Dan Dungaciu: Nu ne permitem să fim în confruntare și cu America și Rusia, lăsând totul pe Uniunea Europeană

Summitul de la Londra de la începutul acestui an a avut ca scop doar prelungirea războiului din Ucraina, consideră profesorul universitar, Dan Dungaciu.

Într-o analiză a ultimelor evenimente, sociologul consideră că în urma summitului de la Londra, unele țări europene, plus UE, vor prelungirea războiului, chiar dacă asta ar însemna trimiterea de trupe în Ucraina.

Problema, în viziunea lui Dungaciu, este că acest scenariu ar putea duce la un eșec și mai mare pentru Ucraina și țările care o susțin, pentru că ar putea determina Rusia să ajungă până la Prut.

„Nu se poate ca, într-un moment cu război la graniță, să susții un proiect care ar putea să aducă Rusia mai aproape de tine, decât oprirea războiului.

Asta e nebunia: Rusia are șanse mai mari să ajungă la noi prin continuarea războiului, decât acum, dacă Donald Trump l-ar fi închis.

După aceea începe disputa politică în Moldova, Ucraina, e altceva. Măcar nu mor oamenii. În alegerile parlamentare nu mor oameni. E alt tip de bătălie”, a spus Dungaciu.

Sociologul s-a întrebat cine l-a mandatat pe președintele interimar Ilie Bolojan să se ducă la Londra și să vorbească în numele României.

„Domnul Bolojan, din păcate, postura asta seamănă cu piesa aceea a celor de la Paraziții: Dacă aș fi pentru o zi președinte, v-aș amaneta pe toți și nu v-ați prinde.

Cam așa e. Cine ți-a dat mandat, dintr-o dată, să ne ducă acolo? Bolojan nu a fost ales, nu a fost votat, nu are validată poziția strategică. Pe dl. Bolojan nu l-a votat nimeni să știm unde ne duce.

Dacă vine un președinte, în campania electorală, ne spune unde ne duce. A pus proiectul, românii se uită și aleg. Bolojan nu a fost votat de nimeni, asta e marea problemă.

Nu consilierii, armata, serviciile conduc țara, ci politicienii validați de votul popular.”, a mai zis Dan Dungaciu la emisiunea lui Marius Tucă.

Analistul afirmă că România s-a aruncat „fără spirit critic” în proiectul prelungirii războiului, deși asta ar putea însemna o escaladare a conflictului sau chiar un război regional sau mondial.

„Importante sunt rațiunile pentru care ne-am aruncat, fără spirit critic, într-un astfel de proiect. Problema României, aici pe frontieră, fără să știm cum va arăta Ucraina și cu Rusia resurgentă, cum ne permitem să nu avem un canal direct de comunicare cu americanii?

Cine ne dă nouă garanții că proiectul ăsta încropit de armate, că nu le trimiți pe toată linia de front, ci în zone strategice, n-ai nicio garanție că vreo dronă va lovi soldații occidentali. Ce facem?

Dacă eșuează proiectul european de a continua războiul pentru a-i pune pe ucraineni într-o poziție mai bună?

Ce vom face după aceea? Suntem iresponsabili…”, a spus Dungaciu.

Bucureștiul are nevoie să restabilească, urgent, legăturile cu Casa Albă, pentru că nuși poate permite să joace totul pe o singură carte: a Uniunii Europene.

„Avem nevoie de un comunicare direct cu America, pentru că iubim România, nu că-mi place sau nu-mi place Donald Trump sau JD Vance.

După ce trece febra summitului de la Londra și a conferințelor, dacă lucrurile astea nu se clarifică, arunci România într-o dispută de tipul „mergem sau nu mergem la război”.

România nu-și poate permite, în poziția ei geografică, să fie într-o dispută de tip existențial „alb” sau „negru”.

România, în această regiune nu poate fi într-un alb și negru, că n-avem. Nu ne permitem să fim în confruntare și cu America și Rusia, lăsând totul pe Uniunea Europeană. Pentru că o să ne strivească.

Nu poți permite să-ți lași cărțile pe Uniunea Armată și armata ei, care se face, poate, peste 10 ani”, a explicat profesorul universitar.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. asa zisa pace in ucraina inseamna capitularea acesteia si intoarcerea armelor impotriva vestului alaturi de rusi, caz in care Romania este linia intai a frontului, doar nu crede cineva ca Europa va sta cu mainile in san exclusa din schema. Asta va fi fost vestita pace a asa zisilor suveranisti trumpisti.

    • Care „Europa”, vierme?

      Europa continentul? Că nici măcar UE nu e integral. „Europa” e o idee care nu există în realitate.

      România nu o să lupte nicio zi împotriva Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE